40 de romani mor zilnic din cauza infarctului miocardic   octombrie 9th, 2010

Infarctul miocardic este principala cauza de deces in Romania (foto: flux.ro)

In ciuda faptului ca sansele de supravietuire ale pacientilor care sufera de boli ale inimii au crescut o data cu  progresele inregistrate in tratamentele cardiovasculare, in Romania mor zilnic, prin infarct miocardic, 40 de oameni.

In 2010, aproape 30% dintre pacientii cu insuficienta coronariana prezinta risc de mortalitate de trei ori mai mare decat la cancer. Jumatate dintre bolnavi mor la patru ani de la depistarea bolii, scrie sambata Telegraf Online.

Principala cauza de imbolnavire este reprezentata de afectarea stratului interior al arterelor coronare provocata in principal de fumat, tensiune arteriala ridicata, diabet, nivelul ridicat al colesterolului sau obezitate. Arterele coronare se intaresc si se stramteaza, ce conduce la diminuarea fluxului sanguin care aduce oxigen catre celulele musculare ale inimii. Aceasta se poate manifesta prin angina pectorala. In cazul in care una din arterele coronare se blocheaza complet, intreaga sectiune a muschiului inimii este privata de oxigen si moare, rezultand infarctul miocardic acut sau atacul de cord.

Boala trece de multe ori neobservata

Problema este aceea ca boala este una progresiva si silentioasa la inceput, care trece deseori neobservata pana la aparitia primelor simptome sau chiar a infarctul miocardic. Riscul unui atac de cord si al mortii din aceasta cauza este foarte ridicat la pacientii cu boala coronariana ischemica ce au un ritm cardiac accelerat.

Previziunile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca boala coronariana va ramane tot principala cauza de deces pentru urmatorii 20 de ani. Aceasta reprezinta aproximativ 12% din mortalitatea generala, inaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA si bolile hepatice, a spus Roxana Hustiu, manager compania Servier.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii