Bacau: Profesorii isi dau demisia pe banda rulanta   octombrie 9th, 2010

Numarul demisiilor a crescut alarmant in comparatie cu anii trecuti

Situatia materiala precara ii determina pe tot mai multi profesori sa renunte la posturi pentru a merge la munca in strainatate. Dupa medici, a venit acum si randul profesorilor sa paraseasca sistemul de stat. Aproape 150 de cadre didactice din Bacau, majoritatea titulare de catedra, au ales sa paraseasca sistemul de invatamant de la inceputul acestui an scolar.

Demisii in lant, concedii fara plata, pensionari inainte de termen, concedii pentru studii sau de crestere a copilului. Sunt pretextele alese de cadrele didactice de a nu mai profesa in invatamantul bacauan, noteaza, in editia de sambata, Desteptarea.

“In aceasta perioada, de la 1 septembrie si pana pe 5 octombrie, avem 14 demisii, 7 pensionari inainte de termen, 38 de concedii fara plata, 22 de concedii fara plata pentru studii, 4 concedii pentru finalizarea studiilor si 12 de crestere a copilului, pentru cadre didactice titulare. In cazul profesorilor suplinitori, au mai fost alte 39 de cereri pentru intrarea in crestere copil”, a explicat prof. Sorin Bostan, inspector scolar in cadrul Compartimentul de Management al Resurselor Umane.

Descurajati de salariile extrem de mici

Desi profesorii invoca oficial “motive personale” atunci cand isi depun demisiile, neoficial ei au ales sa munceasca in strainatate sau in alte domenii decat cele pentru care sunt calificati. Exista si cazuri in care s-a preferat chiar concediu fara plata pentru cresterea si educarea copilului.

Ingrijorator este faptul ca in acest an, demisiile au fost mult mai multe ca numar fata de anii trecuti, la fel ca si concediile de crestere a copilului.

“Plecarile din sistem a devenit un un fenomen, trist de atfel, cauzat in primul rand de criza economica. Sunt profesori care si-au facut un calcul si care au ales ce e mai bine pentru ei. Cei din mediul rural nu mai primesc spor de naveta, salariile sunt mici in tot sistemul, asa ca sunt de inteles, in final”, a declarat Sorin Bostan.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii