Galati: Un tanar face terapie prin pictura, la Spitalul Judetean Galati   octombrie 9th, 2010

Pasiunea tanarului s-a transmis si la ceilalti pacienti (foto: adevarul.ro)

Atunci cand esti bolnav starea de spirit este extrem de importanta, fiind un element important in procesul de recuperare. Un tanar, elev al Liceului de Arta din Galati, a venit cu solutia perfecta pentru a scapa de monotonia din spital.

Ionut Claudiu Postolache, in varsta de 16 ani, a fost internat in urma cu cateva zile, dupa ce a lesinat in baie si  a cazut lovindu-se cu capul de cada. Ca sa nu se plictiseasca in spital si pentru a uita de problemele sale de sanatate, baiatul a inceput sa deseneze cat este ziua de lunga, scrie sambata Adevarul de Galati.

„Mi s-a spus sa aduc de acasa pijamale, prosop, cana si tot ce mai trebuie dar eu am cerut blocul de desen. Altceva nu ma interesează. Am facut cateva desene de cand sunt internat. Ma relaxeaza, ma ajuta sa trec mai usor peste spitalizare. Ma ajuta cand sunt trist, cand am probleme. Chiar si atunci cand sunt bucuros. Asa ma exprim eu”, spune Ionut.

Pasiune contagioasa

Tanarul este pasionat in special de scenele legate de razboi precum si de portrete. Pasiunea sa a devenit molipsitoare asa ca “microbul” s-a transmis si la colegii de salon, mult mai in varsta decat micul pictor.

„Am desenat si eu aseara ceva. Am vrut sa fac un portret. Chiar ma simt mai bine. Uit de ce sunt aici si de afectiunile de care sufar. Fac asta pentru mine. Mai uitam de frig, de faptul ca nu avem paturi destule si ca trebuie sa dam bani pe medicamente, pentru ca spitalul nu are”, spune Mitica Petcu, unul dintre colegii de salon ai tanarului.

Desen pe post de medicamente

Medicii din cadrul Spitalului Judetean sunt extrem incantati de ideea tanarului si spun ca starea de spirit a pacientilor s-a imbunatatit considerabil de cand au inceput terapia prin desen.

„La spital ne confruntam cu o concurenta neloiala, din partea unui pacient. Deseneaza de zori, ba mai mult, i-a convins si pe ceilalti colegi de suferinta sa picteze. Nu citeste ziare, nu asculta radio, ci deseneaza incontinuu. Asa mai suplineste lipsa de medicamente si de paturi. Este o solutie care ar putea fi apicata si care ar inlocui cu succes tratamentul deficitar pe care il ofera sistemul medical din Romania”, spune Nicolae Bacalbasa, purtator de cuvant al Spitalului Clinic de Urgenta Galati.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii