Scandalul Gitenstein in justitie: Silviu Craescu lanseaza noi acuzatii   octombrie 9th, 2010

Foto: realitatea.net

Scandalul concedierii lui Silviu Craescu (foto), administratorul resedintei ambasadorului american Mark Gitenstein, continua in justitia romana. Tribunalul Bucuresti a hotarat ca dosarul nu poate fi judecat in Romania.

Craescu a contestat in instanta decizia prin care i s-a desfacut contractul de munca. El sustine ca, dincolo de faptul ca a fost concediat ilegal, adevaratele motive ale inlaturarii sale din functie tin de acuzatii de spionaj in favoarea Partidului Social Democrat. Notorietatea cazului a depasit deja granitele tarii: publicatia New York Magazine prezinta pe larg scandalul, reactiile starnite in Romania, precum si o scrisoare adresata saptamanalului de catre Silviu Craescu.

Intr-o „Declaratie Publica”, Silviu Craescu arata ca instanta de judecata a Tribunalului Bucuresti – Sectia a VIII a – Asigurari Sociale si Conflicte de Munca a decis dupa 7 luni de zile, ca dosarul 10668/3/2010 nu poate fi judecat in Romania.

„Dosarul este de fapt o contestatie in justitie a unei decizii injuste si nelegale de desfacere a contractului de munca pentru necorespundere profesionala ( o concediere pe motiv politic acuzat de spionaj pentru PSD ) dintre un Angajat ( Silviu Craescu – Angajat special si personal al Ambasadorului SUA la Bucuresti avand Rang de Sef de Protocol, Seful Securitatii Personale si Administrator – persoana fizica cu domiciliul in Romania si Angajator ( Mark Henry Gitenstein – Ambasadorul SUA la Bucuresti – persoana fizica cu cetatenie straina, cu domiciliul (rezident) in Romania). Contractul a fost inregistrat legal in Romania la ITMB iar in Romania s-au platit taxe si impozite statului roman. Exista la dosar si o intelegere scrisa si semnata de ambele parti referitoare la legea care guverneaza acest contract, unde se stipuleaza in mod expres ca legea romana este cea suverana. Astept motivarea Instantei Tribunalului Bucuresti in care sper sa-mi indice tara si instanta unde ma pot judeca. Cine imi apara interesele ca cetatean al statului roman, daca justitia din Romania raspunde comenzilor politice ale actualei puteri?”, se intreaba retoric Craescu.

Va prezentam in cele ce urmeaza scrisoarea lui Silviu Craescu, fostul administrator al resedintei din Bucuresti a ambasadorului american, publicata de New York Magazine, cu precizarea ca intertitlurile ne apartin.  (S.A.)

Am fost dat afara in cel mai josnic mod

“Practic, dupa o activitate profesionala fara cusur de aproape 5 ani de zile, cand am lucrat pentru ambasadorii Taubman si Gitenstein si pentru reprezentativitatea intereselor americane in cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, am fost dat afara, in cel mai josnic mod, chiar de statul american, prin reprezentantii sai, pentru necorespundere profesionala, cu toate ca eu aveam un contract de munca pe o perioada determinata cu ambasadorul SUA la Bucuresti, E.S. Mark Henry Gitenstein, doar in calitatea acestuia de persoana fizica si om de afaceri, contract de munca incheiat in Romania si supus legislatiei din U.E. Ambasadorul SUA nu a avut curajul sa semneze decizia de concediere a mea pentru necorespundere profesionala, nici ca demnitar al SUA, nici ca persoana fizica (decizia de concediere a fost semnata de un ‘HRO’ al Ambasadei SUA, in numele ambasadorului SUA), fapt pedepsit penal in Romania, deoarece Ambasada SUA si SUA nu sunt parte semnatara in contractul civil incheiat intre angajat si angajator (persoana fizica), lucru consemnat si in scris de catre parti, iar legislatia romana este suverana, cu toate ca plata salariului se facea direct in contul deschis la o banca din Romania din fondurile Departamentului de Stat american (DIVIZIA CHARLESTON).

Mi-a oferit suma de $3.000 ca sa tac

Angajatorul Mark Gitenstein nu a respectat nici macar o prevedere legala conform Codului Muncii din Romania sau din legislatia europeana. Apoi, dandu-si seama ca a gresit, a incercat, prin avocati, sa ne intelegem si sa nu iesim in presa timp de 6 luni de zile, crezand ca nimeni nu o sa ma creada. Mi-a oferit suma de $3.000 ca sa tac, uitand insa ca are sa-mi plateasca, numai pentru contractul de munca pe perioada determinata, minim $18.000 si $5.000 plata onorariului avocatului (fara dobanda), penalitati, inflatie, alte cheltuieli si daune morale. In realitate, am fost dat afara pentru ca anumiti ofiteri de contrainformatii din cadrul Ambasadei de la Bucuresti au banuit ca eu i-am oferit date cu caracter secret – in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale din anul 2009 – domnului Mircea Geoana, presedintele Senatului din Romania. Acest lucru nu a fost confirmat si nu este adevarat, deoarece, daca ar fi fost adevarat, acum eram acuzat oficial de SUA si, probabil, arestat, urmand sa fiu judecat pentru spionaj (ipotetic, daca ofiterii de contrainformatii americani nu m-au descoperit, doar m-au banuit, si dupa atata timp nu am fost prins, inseamna ca sunt printre cei mai buni spioni si ca nu ei ar fi trebuit sa ma concedieze, deoarece, tot ipotetic, eu nu mi-am indeplinit misiunea).

Mircea Geoana ar fi ajuns presedintele Romaniei daca dadeam cateva informatii stafului sau de campanie

Numai onoarea si loialitatea fata de angajator m-au impiedicat sa ma implic in campania prezidentiala din 2009, deoarece stiu si am vazut multe. Din discutiile private si personale ale ambasadorului SUA la care am asistat, oricine putea face o sinteza si credeti-ma ca ar fi strans suficiente date si informatii de top privind implicarea conducerii actuale (democrata) din SUA in favoarea numai unui singur candidat. Domnul Mircea Geoana, sustinut in trecut de catre republicani, ar fi putut ajunge sigur presedintele Romaniei doar daca dadeam cateva informatii si indicatii stafului sau de campanie electorala, iar in seara confruntarii finale ar fi dat sigur sah-mat la Cotroceni. Candidatul Mircea Geoana ar fi castigat chiar daca altii deja isi reinoisera juramintele si promisiunile de sustinere a politicii si intereselor SUA militaro-economice in Romania si in intreaga lume (exemplu: achizitionarea avioanelor F-16 vechi si F-35, suplimentarea trupelor romane in Afganistan si Irak etc.).

Statul roman nu-mi poate asigura protectia

Scandalul Gitenstein este unul pur politic. Nu pot spune prea multe acum, deoarece Statul Roman, prin institutiile sale, nu-mi pot acorda protectie, mie si familiei mele, iar eu nu doresc sa scot castanele din foc cu mana mea. Oricum, acum am un proces civil pe rol, dar SUA cer imperativ MAE al Romaniei sa ceara tribunalului sa respinga actiunea mea, deoarece ambasadorul SUA la Bucuresti are imunitate diplomatica si jurisdictionala, un fapt de o gravitate extraordinara. In SUA am trimis memorii si sesizari la un ONG (Public Citizen Watch), la OIG din cadrul Departamentului de Stat si la IRS (am cerut sa investigheze si sa ancheteze modul ABUZIV in care am fost dat afara de ambasador si de reprezentantii SUA). Am aflat ca inspectoarea de munca Roxana Georgescu, care a inregistrat contractul civil de munca si a falsificat date din cartea mea de munca si impotriva careia am facut deja o plangere penala, a fost schimbata, iar Human Resources Officer, Lisa Derrickson, din cadrul Ambasadei SUA, a fost si ea schimbata. Am un contract de munca incheiat si cu adjunctul ambasadorului, Jeri Guthrie Corn, ca persoana fizica, neinregistrat la ITMB, contract pentru care am muncit, dar nu am fost platit. Astept sa vad cum se deruleaza procesul, daca am acces la justitie in mod liber si, in final, in ce tara pot sa ma judec: ROMANIA sau SUA.” (scrisoarea a fost trimisa la redactia ziarului “New York Magazin” inainte ca instanta sa-si decline competenta).

Cu respect,

Silviu CRAESCU

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii