Fostii parlamentari il vor da in judecata pe Boc pentru a-si redobandi pensiile   Octombrie 10th, 2010

romanialibera.ro

Mai multi fosti parlamentari si diplomati, printre care fostul deputat PRM Lucian Bolcas si ex-senatorul aceluiasi partid, Gheorghe Funar, intentioneaza sa dea in judecata Guvernul pentru a-si recupera diferenta de pensie pierduta de la 1 septembrie. Ei si isi rezerva dreptul de a-i cere despagubiri inclusiv premierului Emil Boc, ca initiator al legii, relateaza Evenimentul Zilei. Pe de alta parte, Guvernul sustine ca, prin taierea pensiilor speciale, economiseste 21 de milioane de lei lunar.

Lucian Bolcas ii va reprezenta pe fostii parlamentari in instanta. “Ma reprezint in primul rand pe mine. Sunt cativa parlamentari care au apelat la mine, altii au apelat la alti colegi avocati. Si mai multi decat parlamentarii sunt cei care beneficiaza de pensie diplomatica si care dau si ei statul in judecata”, a confirmat Bolcas. El spune ca isi va baza cazul pe “incalcarea normelor de drept comunitar care stabilesc protectia drepturilor dobandite”. “Cerem plata retroactiva pe toata perioada a sumelor taiate: incepand cu 1 septembrie si in continuare”, explica acesta. Dosarul sau se afla la Tribunalul Bucuresti si va fi judecat pe 28 noiembrie. “La sfarsitul lunii se va pronunta o solutie, pana la sfarsitul anului cred ca va fi gata”, estimeaza fostul deputat PRM.

De asemenea, Gheorghe Funar are dosarul pregatit si il va depune saptamana viitoare in instanta. “E o optiune abuziva a guvernului si o vom ataca in instanta. Merita pusi la plata indivizii. Portocaliii si cu UDMR-istii puteau, mai simplu, sa-l cheme pe doctorul Ciomu, sa-si faca datoria la guvern”, a comentat Funar, adaugand ca mai toti colegii sai de partid care au trecut prin parlament au intentii similare. “Dintre colegii PRM-isti cam toti ataca in instanta. E necesar sa o faca si Adrian Paunescu (fost senator PSD, n.r.) de exemplu, si altii. E pacat la valaorea lui Adrian Paunescu sa vina Pinochio sa-i taie din pensie”, a spus el.

Desi este la fel de nemultumit de taierea pensiilor de la 1 septembrie, fostul senator PSD Razvan Theodorescu spune ca nu va merge in instanta. “E o masura absolut rusinoasa, dar eu nu ma obosesc sa ma razboiesc cu idiotii”, si-a motivat optiunea Theodorescu.

Dupa cum arata Casa Nationala de Pensii, intr-o informare la cererea EVZ, dupa taierea pensiilor speciale, in cazul unui parlamentar care avea de exemplu 5.596 de lei, pensia a scazut la 1.481 lei, iar intr-o alta situatie tairea a fost de la 5.853 de lei la 1.964 de lei. In acest moment, pensia medie a unui fost parlamentar este de 2.129 de lei, iar cea a unui fost diplomat de 1.972 de lei, in total statul economisind luar 21 de milioane de lei.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii