Inventatori de succes pe bancile scolii   octombrie 10th, 2010

Aceeasi tehnologie s-ar putea folosi si pentru o masina adevarata (foto: jurnalul.ro)

Profesorii ies in strada pentru ca nu mai au din ce sa traiasca sau isi dau demisia si pleaca in strainatate in incercarea de a supravietui. Autoritatile dau din umeri si spun ca nu mai au de unde sa scoata bani. Scolile se inchid, iar elevii sunt lasati pe drumuri. Acestea sunt cateva dintre elementele care contureaza tabloul dezastruos al invatamantului romanesc. In tot acest timp nimeni nu pare sa vada ca tinerii cu potential incearca din rasputeri sa isi puna in practica ideile, pentru care companiile internationale ar plati milioane de euro.

Alexandru Panica, student in anul al treilea la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Aplicate a creat o masinuta cu panouri solare care isi pastreaza energia neconsumata in acumulatori, functionand astfel si dupa ce nu mai are sursa de energie, noteaza duminica Jurnalul National.

Cu toate ca pe piata exista masini electrice care au la baza ideea unei alimentari exclusiv electrice, acestea sunt 100% dependente de o statie de alimentare cu energie electrica, neavand nici o sursa de energie care sa incarce acumulatorii fara ca acestia sa fie cuplati direct de retea.

„Fiind pasionat de domeniul masinilor electrice, mi-am dorit sa maresc autonomia. Acest sistem a fost gandit sa fie alimentat 100% cu energie electrica, renuntandu-se la combustibilii fosili. La macheta mea am montat o serie de celule fotovoltaice, cunoscute ca si acele panouri solare regasite pe acoperisurile caselor pentru producerea electricitatii”, spune inventatorul.

Studentii isi cumpara singuri materialele pentru proiecte

Panourile solare, cumparate cu mare greutate de pe site-ul e-Bay, transforma razele soarelui in energie electrica. „Nu produc o energie stabila, pentru ca amperajul si voltajul variaza, iar valorile oscileaza in functie de mai multi factori, precum conditiile meteo, expunerea directa sau indirecta la soare si temperatura de la suprafata celulei. Energia produsa de celula este transferata in acumulatorul masinutei, in cazul in care masinuta stationeaza in momentul expunerii la soare. La rulare, aceasta este folosita pentru un plus de energie si, implicit, autonomie. Asadar, in stationare, panourile incarca acumulatorii, iar in rulare aduc un plus de autonomie”, mai explica Alexandru.

Tehnologia poate fi aplicata pentru o masina adevarata

Principiul de baza ramane valabil, cu diferenta ca pentru o masina adevarata este nevoie de montarea catorva piese in plus, precum si a unui controler de incarcare, care sa intrerupa curentul electric provenit de la panourile solare cand bateria este incarcata.

Dupa terminarea facultatii, tanarul inventator doreste sa isi promoveze inventiile in Romania, insa daca nu va gasi un sprijin real pentru aceasta, va pleca si el intr-o tara in care valoarea este recunoscuta.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii