Israel: Modificare controversata a legii cetateniei   octombrie 10th, 2010

zimbio.com

Cabinetul de la Ierusalim, dominat de partidele de dreapta, a aprobat o schita de proiect care va modifica fundamental felul in care se poate obtine cetatenia statului evreu, informeaza Le Monde.

Astfel, candidatii care doresc naturalizarea vor fi obligati sa jure ca vor fi cetatenii fideli ai „Israelului, stat evreu si democratic.”

Potrivit unui comunicat de presa provenit de la biroului premierului Netanyahu, 22 de ministri s-au aratat favorabili noului amendament, iar opt dintre acestia au votat impotriva. Proiectul de lege trebuie sa treaca de trei ori prin Knesset (parlamentul israelian) pentru a fi adoptat, dar dreapta detine o majoritate zdrobitoare in legislativ.

„Statul Israel este statul-natiune al poporului evreu, o tara democratica in care toti cetatenii, fie ei evrei sau non-evrei, se bucura de drepturi egale”, se arata in declaratia facuta de prim-ministrul Benyamin Netanyahu.

Textul a fost dur criticat de minoritatea araba din Israel, care reprezinta 20% din populatie, care-l considera ca fiind „rasist”, deoarece are ca tinta directa pe palestinienii care vor sa se instaleze in Israel dupa ce se vor fi casatorit cu arabi care detin, deja, cetatenia israeliana.

„In Israel se intampla niste lucruri care ma sperie, exista un fascism emergent de un an sau doi care nu stiu unde sau daca se va opri vreodata, a declarat Tithak Herzog, unul dintre principalii ministri laburisti, care a votat impotriva proiectului. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii