Dependentii de heroina prefera etnobotanicele   octombrie 11th, 2010

Etnobotanicele se vand mult mai ieftin decat heroina sau cocaina Foto:adevarul.ro

Noua din zece dependenti de droguri au dat heroina pe produse din „magazinele de vise”. Ofiteri de la Crima Organizata sustin ca etnobotanicele sunt tratate in China cu substante chimice care nu au fost identificate, informeaza Evenimentul Zilei.
Conform ultimului bilant prezentat de autoritatile de la noi din tara, numarul consumatorilor de plante sau de prafuri care se gasesc in „magazinele de vise” s-a triplat, in primele sase luni ale acestui an, fata de intreg anul trecut. In plus, mare parte dintre dependentii de stupefiante au renuntat la heroina sau cocaina in favoarea „ierburilor” tratate chimic. Autoritatile de la noi admit ca sunt depasite de situatie si ca nu au gasit nici macar solutii pentru a identifica toate substantele existente pe piata.

Doar in Bucuresti au fost deschise peste 150 de „magazine de vise” care vand ierburi tratate chimic si care, la cererea clientului, pot face si livrari la domiciliu.
Specialistii spun ca tinerii nu stiu ce consuma si la ce riscuri se expun, iar medicii avertizeaza ca, spre deosebire de heroina sau alte droguri, plantele comercializate in magazinele de vise afectează inima si dau o dependenta psihica ingrijoratoare. Antidot nu exista, iar psihologii atrag atentia ca liceenii sunt cei mai expusi si ingroasa nu doar randurile consumatorilor, ci si pe cele ale distribuitorilor.

Agentia Nationala Antidrog nu are prea multe solutii la aceste probleme, pentru ca trebuie mai intai sa rezolve problema accesarii fondurilor europene. Institutia a fost transformata, anul trecut intr-un serviciu, in subordinea politiei, iar cu acest statut, agentia nu a mai avut acces la banii dati de Uniune. Din aceasta cauza nu a mai putut finanta nici macar programele de prevenire antidrog aflate in derulare.
Fostul ministru de interne Vasile Blaga intentioneaza sa-i redea competentele Agentiei, dar nu se stie daca planul va fi continuat de actualul ministru. (V.S.)

Cei care au nevoie de ajutor gasesc deschise centrele ANA din Bucuresti pana la ora 16.00.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii