In ce se mai pot investi sigur 6 trilioane de dolari   octombrie 11th, 2010

Intr-o perioada in care efectele crizei ii fac pe jucatorii internationali sa gaseasca cu greu oportunitati sigure de investitii, revista americana Fortune subliniaza potentialul avut de tarile emergente sau in curs de dezvoltare.

Infrastructura este principalul impediment in dezvoltarea acestora. Desi pot bifa ca avantaje resursele naturale, sistemul financiar national stabil si cresterea numerica a clasei de mijloc, statele in curs de dezvoltare, precum India, China, Brazilia si Mexic au mari probleme pe segmentul alimentarii cu apa si energie electrica.

Conform unui raport al Bank of America Merrill Lynch (BAML), citat de de CNNMoney.com, guvernele pietelor emergente sustin ca pentru realizarea lucrarilor necesare la infrastructura este nevoie de 6.300 de miliarde de dolari. Majoritatea investitiilor ar putea fi axate pe sistemele de apa, energie si transport.

Brazilia, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de marfuri, dispune de unul dintre cele mai slabe sisteme portuare. In martie, guvernul brazilian a anuntat ca va cheltui in urmatorii patru ani peste 500 de miliarde de dolari pe infrastructura, jumatate dintre acestia fiind directionati catre sectorul energetic. Principalul beneficiar al acestei masuri va fi compania petroliera de stat Petrobras.

Migratia oamenilor in mediul urban in tari precum China creste cererea de energie si transport. Raportul BAML arata ca statul chinez va cheltui circa 600 de miliarde de dolari pe extinderea retelei de alimentare in urmatorul deceniu, ceea ce ii va aduce mult de munca gigantului german Siemens Industriale.

A.B.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii