Liu Xiaobo a dedicat Premiul Nobel pentru Pace mortilor de la Tiananmen   octombrie 11th, 2010

mediafax

Liu Xiaobo, disidentul chinez aflat in detentie si laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2010, a dedicat aceasta distinctie persoanelor moarte in Piata Tiananmen din Beijin, a anuntat duminica ONG-ul Human Rights in China, cu sediul la New York, care a contactat-o pe sotia acestuia, relateaza Mediafax. In Piata Tiananmen a avut loc miscarea democratica declansata de studenti in 4 iunie 1989 si reprimata de regimul comunist chinez.

Human Rights in China (HRIC) a precizat ca aceasta este singura intalnire pe care Liu Xia a putut-o avea cu sotul ei, detinut la Liaoning, in nord-estul Chinei. Liu Xiaobo i-a spus sotiei sale ca persoanele moarte la Tiananmen si-au dat viata „pentru pace, libertate si democratie”. De asemenea, HRIC confirma, in acelasi comunicat, ca dupa ce l-a vazut pe sotul ei, Liu Xia s-a intors la Beijing, unde a fost consemnata la domiciliu. „Agenti ai securitatii statului o impiedica pe Liu Xia sa  contacteze presa sau prietenii. I s-a spus ca daca vrea sa paraseasca domiciliul, se poate deplasa numai sub escorta, intr-un vehicul al politiei”, a adaugat HRIC.

Dupa cum aminteste Mediafax, Liu Xiaobo, in varsta de 54 de ani, ispaseste o pedeapsa de 11 ani de inchisoare pentru ca a fost unul dintre autorii „Cartei 08”, care cerea o China democratica. El a fost condamnat pentru „subminarea puterii de stat”. Premiul Nobel pentru Pace pe 2010 i-a fost acordat vineri lui Liu Xiaobo, “pentru eforturile sale durabile si nonviolente in favoarea drepturilor omului in China”, potrivit comitetului Nobel norvegian.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii