Maroc: Critici europene la adresa mentinerii pedepsei cu moartea   octombrie 11th, 2010

petpositive.blogspot.com

Un deputat al opozitiei islamiste a criticat dur apelul UE adresat Marocului, mesaj in care se cerea regatului abolirea pedepsei capitale, considerandu-l o „ingerinta in treburile interne ale tarii”, informeaza Le Figaro.

„Nu suntem membri ai UE ca se ne fie impus si noua ceea ce se impune tarilor care fac parte din aceasta organizatie”, a declarat Mustafa Ramid, deputat din partea Partidului Justitiei si Dezvoltarii.

„Uniunea Europeana nu are niciun drept sa dea legi in locul Marocului, nu poate sa spuna ceea ce este bun sau rau pentru noi. Aceasta este o atitudine de tip colonialist pe care o refuzam”, a mai spus Ramid, membru al secretariatul general al acestei formatiuni politice.

Vineri, un apel venit din partea celor 27 cerea Marocului sa aboleasca pedeapsa cu moartea, precizand ca acesta ar fi o demonstratie a faptului ca tara din Maghreb isi poate justifica, din punct de vedere politic, statutul „special” pe care i l-a conferit Uniunea, si care acorda statului din nordul Africii avantaje economice si vamale.

Pedeapsa capitala, desi inca oficial pronuntata de tribunalele marocane, nu a mai fost pusa in aplicare din 1993, ultima executie datand din 1973. In acest context, in comunicatul Uniunii se mentioneaza „satisfactia pentru faptul ca regatul aplica de facto un veritabil moratoriu asupra maximei pedepse, precum si pentru ca exista dezbateri deschise care ar putea conduce, la un moment dat, la permanentizarea acestuia”. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii