REVISTA PRESEI LIFE: Unda de poluare intra azi in apele romanesti ale Dunarii   octombrie 11th, 2010

Noroiul toxic ameninta ecosistemul Dunarii Foto: adevarul.ro

Ce invata medicii germani la Timisoara sau faptul ca dezastrul ecologic se apropie cu pasi repezi de Romania sunt doar cateva dintre subiectele pe care le putem citi azi in presa centrala.

In Adevarul citim ca unda de poluare din Ungaria a ajuns deja in Dunare si este asteptata ca astazi sa intre in apele teritoriale romanesti. Autoritatile romane sunt in alerta maxima. Echipe de biologi si chimisti preleveaza in permanenta probe din apele fluviului.

Pe de alta parte, ungurii anunta ca o noua devarsare de noroi toxic este posibila dup ace s-au observat alte fisuri. Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a creat uns scenario de groaza: jumatate din tara vecina  risca sa se transforme intr-o mlastina acida care ucide tot ce intalneste in cale.

“Noroiul rosu toxic, deversat de la uzina de alumina de la Ajka (160 de kilometri vest de Budapesta), este tot mai aproape de Romania. Este o chestiune de ore pana cand unda de poluare din Ungaria va ajunge in apele teritoriale romanesti. Nu stim cand. Poate sa fie dimineata sau dupa-amiaza in functie de cum evolueaza debitul apei. Important este ca, de o saptamana, nu s-a schimbat nimic in perimetrul Dunarii si dupa parerea mea nici nu se va schimba”, a declarat David Csaba, directorul general la Administratia „Apele Romane”. El a mai spus ca specialistii monitorizeaza in permanenta unda de poluare, iar din patru in patru ore fac analiza la indicatorii fizico-chimici generali si la metalele grele din zona Bazias. Ultimele analize, de ieri, ale apei Dunarii din partea romana aratau un PH de 7.9, acesta incadrandu-se in limite normale”.

Ziarul Evenimentul Zilei scrie despre exodul medicilor chirurgi din Germania care invata gratuit la Timisoara sa opereze laparoscopic ficatul. Aparatura de ultima generatie din Timisoara i-a impresionat pe germani care s-au declarat uluiti de ceea ce au gasit in Romania. In martie 2011, vor ajunge la un astfel de curs si sefi de clinica din Germania.

“Dupa prima zi de curs, opinia medicilor germani a fost ferma: la Timisoara sunt dotari abia aparute pe piata, pe care nimeni nu a mai lucrat, si un nivel profesional ridicat.

„Nu am mai incercat niciodata operatii pe porci. In spital facem operatii laparoscopice, insa nu avem posibilitatea sa facem training pe animale. Este o mare sansa ca am putut veni la acest curs, unde am invatat sa lucram cu aparatura sofisticata, de ultima generatie. Am sa le recomand tuturor colegilor mei sa vina sa-l urmeze”, a declarat medicul Rolf Schauer, seful Clinicii de chirurgie din Traunstein, Germania. (M.S.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii