REVISTA PRESEI POLITICE: Negocieri in fata oglinzii la Cotroceni   octombrie 11th, 2010

Foto: mediafax.ro

Invitatia adresata de Traian Basescu partidelor parlamentare, de a veni la consultari la Cotroceni, pe tema legii pensiilor, a legii educatiei si a accelerarii proceselor a avut ecou doar in randurile Puterii.

Evenimentul zilei noteaza ca PNL a refuzat invitatia, iar PSD, „cel mai probabil, va decide sa faca acelasi lucru” (ceea ce s-a si intamplat luni dimineata, n.r.).

Liberalii au fost fermi: nu merg la discutiile cu presedintele, decat dupa motiunea de cenzura, pentru a discuta despre formarea unui nou Guvern, dupa cum afirma Crin Antonescu, presedintele PNL

Discutiile vor viza prioritatile legislative care asteapta votul Parlamentului: legea salarizarii, care trezeste nemultumirea sindicatelor si legea educatiei, aflata de luni de zile in dezbateri la Senat. Conducerea PDL i-a mandatat pe 4 octombrie pe premierul Emil Boc si pe liderii grupurilor parlamentare sa grabeasca adoptarea in Parlament a celor doua acte normative. Parlamentul a primit atunci si o data limita, de zece zile, pana la care ar trebui sa adopte cele doua legi, in caz contrar, Guvernul ar urma sa-si asume raspunderea. Graba Executivului este insa criticata chiar de democrat-liberali. Mihail Hardau, senator PDL si presedinte al Comisiei pentru invatamant a aratat ca raportul la legea educatiei va fi finalizat in luna noiembrie, termen de care l-a informat demult pe premierul Emil Boc, mai scrie ziarul.

Un alt punct important pe agenda intalnirii sunt obiectivele asumate de Romania in urma adoptarii Strategiei UE 2020, se arata in scrisoarea prin care seful statului a transmis invitatia presedintilor partidelor parlamentare, relateaza Adevarul, care aminteste ca reprezentantii coalitiei de la guvernare au confirmat participarea la consultarile cu presedintele Traian Basescu.

Jurnalul National comenteaza: „E vorba despre consultari, nu despre consultatii, chiar daca istoria consultarilor cotroceniste arata mai degraba ca sedintele de la psihiatru ale unui pacient plictisit si nevorbit, care, macar o data pe luna, simte nevoia sa impartaseasca unei adunari politice ilustre, preferabil formata din adulatorii templului, viziunea sa despre lume, viata si reforma statului.”

Ziarul face si o radiografie a ultimilor doi ani de consultari la Cotroceni, constatand ca temele „de interes national” propuse de presedinte, conform Constitutiei, nu au fost niciodata rezolvate, iar discutiile propriu-zise au fost, aproape de fiecare data, mai mult o confruntare verbala bascalioasa intre Traian Basescu si adversarii din Opozitie. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii