CEDO: Romania are la dispozitie 18 luni pentru rezolvarea retrocedarilor   octombrie 12th, 2010

Foto: desteptarea.ro

Curtea Europeana a Drepturilor Omului ( CEDO) a decis marti ca statul roman trebuie ia masuri, in termen de 18 luni, pentru a asigura respectarea dreptului la proprietate si la un proces de durata rezonabila in cazurile privind retrocedarile. Potrivit Romania Libera, CEDO a judecat marti cazurile-pilot: Atanasiu – Poenaru si Solon vs. Romania si a constatat ca statul a incalcat drepturile enuntate mai sus in ambele situatii.

Pana cand autoritatile de la noi nu vor pune in aplicare cerintele Forului European, Curtea nu va mai luat in seama nicio cauza aflata pe rol care se refera la aceeasi problema.

Cu privire la cauzele Atanasiu si Poenaru, respectiv, Solon vs. Romania, CEDO a decis ca statul roman trebuie să plateasca Mariei Atanasiu si Iulianei Poenaru, in trei luni de la ramanerea definitiva a deciziei, 65.000 de euro. In acelasi timp Ileana Solon trebuie sa primeasca 115.000 de euro, in ceea ce priveste pretentiile ridicate, precum si alte peste 3.000 de euro cheltuieli.

Potrivit CEDO, Romania are probleme in domeniul retrocedarilor din cauza legislatiei care a fost schimbata prea des. In plus, din acelasi motiv, practicva judiciara este inconsistenta iar limita compensatiilor este inexistenta.

In ultimii 15 ani judecatorii de la Strasbourg au avut de solutionat mii de dosare asemanatoare care faceau referire la retrocedari.

Procedura cauzelor-pilot a fost dezvoltata in ultimii ani de CEDO si urmareste reducerea incarcaturii cu dosare asemanatoare a intantei europene, dar si rezolvarea pe fond a problemelor care aduc pe masa judecatorilor un numar semnificativ de dosare similare.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii