De ce laptele produs in Romania e cel mai scump din Uniunea Europeana   octombrie 12th, 2010

foto: communities.canada.com

Doar 20% din laptele produs in Romania ajunge in industria de procesare, iar afacerile generate, de 900 mil. euro anual, sunt mult sub potentialul celor 4,7 mld. litri produsi anual.

In plus, desi costul de productie este unul dintre cele mai mici din regiune, pretul laptelui in retail este cel mai mare din UE, potrivit datelor Eurostat. Astfel, laptele proaspat de vaca pleaca de la un pret mai mic de 1 leu pe litru de la ferme si ajunge pe rafturile magazinelor cu 3-4 lei pe litru.

Potrivit unei investigatii a Consiliului Concurentei, scaderile de pret vor veni doar din eficientizarea productiei prin crearea mai multor cooperative de fermieri care sa se implice si in industria de procesare a laptelui. Este greu de eficientizat transportul laptelui catre fabricile de procesare din cauza ca structura exploatatiilor este foarte fragmentata: un procesator lucreaza cu mii de furnizori, ceea ce creste costurile.

Cititi mai departe in Ziarul Financiar

D. B.

8:19

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii