Guevara recitand poezii, in documentarul “Che, un om nou”   octombrie 12th, 2010

Un nou documentar il pune intr-o lumina inedita pe revolutionarul de origine argentiniana Che Guevara, oferind publicului o perspectiva intima asupra vietii acestuia prin intermediul unor imagini si notite descoperite recent.

Intr-un interviu acordat AFP si preluat de france24.com, fiul revolutionarului, Camilo Guevara, a marturisit, dupa vizionarea documentarului, ca “este emotionant sa-l auzi pe Che recitand poeziile lui Cesar Vallejo intr-un mesaj de adio pe care i l-a transmis mamei mele atunci cand a plecat in Congo”. “Atunci aveam doar 3 ani. Nu-mi amintesc nimic din acel mesaj”, a mai spus Camilo, care la cei 48 de ani seamana destul de bine cu legendarul sau tata.

In aceasta productie cinematografica, intitulata “Che, un om nou”, vocea revolutionarului argentinian poate fi auzita recitand versuri triste din poeziile peruanului Cesar Vallejo sau ale chilianului Pablo Neruda. Inregistrarile dateaza din 1965, cu doi ani inainte de moartea lui Guevara.

Despre materialele care au contribuit semnificativ la realizarea documentarului, regizorul argentinian Tristan Bauer sustine ca “sunt multe acele lucruri la care nu ne-am fi asteptat niciodata”. “Cine s-ar fi gandit ca o serie de documente au fost pastrate in cea mai mare taina in Bolivia sau ca sotia lui Che a reusit sa pastreze un filmulet?”, se intreaba Bauer.

Timp de 12 ani, producatorul agrentinian a investigat viata lui Guevara in America Latina, reusind sa obtina o serie de documente pe care presedintele Boliviei, Evo Morales, le-a declasificat in 2008. Acestea fusesera tinute sub sigiliul “secrete de stat” in seiful Bancii Centrale din Bolivia timp de 23 de ani. Printre aceste documente a fost gasit si un carnetel de culoare rosie in care Che isi notase toate miscarile si planurile de lupta pana cand a fost capturat de armata boliviana in 1967.

Documentarul include si cateva fotografii inedite din copilaria lui Guevara in Alta Gracia, o regiune muntoasa din Argentina central-nordica, unde familia lui a decis sa se mute pentru a-i ameliora tanarului Che starea de sanatate, acesta suferind de astm.

Argentinianul Ernesto Rafael Guevara de la Serna (1928-1967), cunoscut sub numele de “Che Guevara” sau “el Che”, a fost un revolutionar de stanga, lider al regimului comunist cubanez si insurgent sud-american. Che este considerat un erou national in Havana (Cuba) datorita rolului sau cheie in lupta de la Santa Clara din 1958, din timpul revolutiei cubaneze.

C.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii