ING: Vom avea inflatie 6% in 2011   octombrie 12th, 2010

foto: compania

Inflatia din 2011 va fi de 6%, nu de 3,1% cat arata prognoza actuala a BNR, iar Banca Nationala va fi obligata astfel sa urce dobanda cheie pentru a tempera cresterea preturilor, considera reprezentantii ING.

Pentru acest an, cei de la ING vad o inflatie de 8%, pe fondul cresterii acesteia pana la 7,8% in septembrie, peste consensul analistilor de 7,6%, potrivit Daylibusiness.ro. Nivelul peste asteptari al indicelui a fost generat nu de majorarea TVA, ci de cresterea preturilor la alimente, generata de inundatiile din aceasta vara si de majorarile de preturi de la nivel global din lunile anterioare.
Aceste efecte au contracarat insa scaderea dramatica a cererii care ar fi trebuit sa duca la scaderea preturilor. Potrivit analistilor ING, BNR ar putea incerca sa mentina rata dobanzii cheie la 6,25% in sedinta de politica monetara din 2 noiembrie, dar s-ar putea sa o creasca in primul trimestru din 2011, mai ales ca preturile la alimente si-ar putea continua cresterea pana la jumatatea anului viitor.

D. B.

12:41

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii