Intr-un an de criza, „baietii flamanzi” scumpesc mancarea   octombrie 12th, 2010

(foto: David Lebrero/ stock.xchng)

Intr-o perioada marcata de scaderea tuturor pietelor, jucatorii din comertul alimentar fac profituri grase prin scumpirea produselor. Preturile s-au marit in ultimele luni, in medie cu 6,25%. Cei responsabili de aceste cresteri sunt „baietii flamazi”, respectiv intermediarii dintre producatori, procesatori si marile retele comerciale, dar si evazionistii.

Reprezentantii industriei alimentare dau vina pe intermediari, care cumpara ieftin de la producatori sau procesatori si vand mai scump procesatorilor si marilor lanturi comerciale. Daca Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, spune ca toti cei implicati in comertul alimentar sunt vinovati de cresterea preturilor, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, considera ca schimbarile au fost cauzate de marile lanturi comerciale, care au majorat pretul la raft.

Ministrul a mai adaugat ca acum nu se mai justifica marirea preturilor produselor agroalimentare, ba mai mult, ar trebui sa se faca o reajustare si sa se elimine din adaosurile comerciale.

Marile lanturi comerciale au respins acuzatiile ministrului Agriculturii si sustin ca mancarea s-a scumpit din cauza problemelor sectorului agricol, care de 20 de ani merge prost.

Preturile practicate de producatori au fost in ton cu conditiile meteorologice. Daca la floarea-soarelui efectele calamitatilor s-au reflectat in pret, valoarea graului s-a dublat fata de cea din timpul recoltei. Fructele si legumele conduc in topul scumpirilor, urmate de uleiul comestibil, cu un avans de 11%. Pentru intreaga evolutie a preturilor, cititi mai departe in Gandul.

A.B.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii