REVISTA PRESEI LIFE: Industrie a spagii la granita Nadlac   octombrie 12th, 2010

Ofiterii sub acoperire au strans suficiente probe impotriva colegilor corupti Foto: adevarul.ro

Daca in ziarul Adevarul citim despre spaga data de infractori ca sa treaca granita prin Nadlac, din Evenimentul Zilei  aflam povestea unuia dintre politistii care s-au ales cu dosar penal din cauza mitingului de la Cotroceni.

Ziarul Adevarul scrie despre industria spagii de la punctul de frontiera Nadlac: 400 de euro pentru un urmarit general si 100, pentru cei care vor sa treaca granita cu un act expirat. Iar tariful a fost stabilit de politistii romanii in acord cu fratii maghiari. Desi ofiterii sub acoperire au rupt o za dintr-un lant, mai marii din Ministerul de Interne stiu ca problema spagii la vama va fi in continuare una serioasa.

“Politistii de frontiera aradeni au privatizat Vama Nadlac si au transformat-o intr-o afacere extrem de profitabila. Angajatii statului au devenit parteneri de afaceri cu traficantii care transporta persoane cu „pata” la actul de identitare din Romani in Ungaria si retur in schimbul a cateva sute de euro. Politistii au tarife stricte, de la care nu fac rabat. Traficantii au „ture” de politisti in vama, oameni in uniforma statului aflati pe statul lor de plata. „Trebuie sa dai la militieni. Si la romani, si la unguri, f… in gura sa-i f…. Normal pentru un act expirat este 50 de euro la romani, 50 de euro la unguri”, a explicat transportatorul Marius Morogan, arestat de politistii sub acoperire aradeni.„I-a dat politistului de frontiera maghiar documentele de calatorie, iar acest a observat ca buletinul e expirat. Morogan a incercat sa ii dea 20 de euro politistului de frontiera maghiar, dar a refuzat si a plecat cu cartea sa de identitate. Morogan l-a abordat pe politistul Mihalco Adrian Nicolae. Politistul roman s-a deplasat la politistul maghiar, i-a smuls actele de identitate din mana si s-a deplasat cu acesta la toneta. In acel moment, Morogan a revenit la masina si a cerut 100 de euro pentru politistul roman”, povestesc politistii sub acoperire, care spun agentul a luat spaga fara sa se ascunda de ei>>

Seful de post al unei commune doljene s-a ales cu dosar penal dupa ce a participat la mitingul politistilor de la Cotroceni cu arma din dotare. Insa inainte de incidentul petrecut luna trecuta, EVZ face un reportaj despre neajunsurile politistului de la tara.

“Nea Mihai politistu’ are trei copii, despre care spune ca dabia ii mai tine la scoala. „Nu-mi ajung banii de nici un fel. Fata o am in anul IV la Medicina. Baiatului pe care il am la liceu nu am avut bani sa-i platesc cazarea si l-am pus la naveta. Ne-a ajuns cutitul la os. Eu, de bine de rau, mai traiesc din agricultura, imi mai da soacra o gaina. Dupa ce ca nu-mi ajung banii pentru familie, mai dau si pe aici. De exemplu, hartie pentru imprimanta primim doar daca facem galagie”.

Politistul intelege ca tara trece prin momente grele, insa are si o solutie de compromis: „Sa ne dea dreptul sa muncim daca tot ne facura civili. Fiecare, dupa calificare, sa poata sa-si gaseasca de lucru. Zidar, avocat, contabil sau lucrez cu ziua ca doar asa, din dari, se duc bani la stat”. M.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii