REVISTA PRESEI POLITICE: Consultarile lui Basescu sau „Opozitia sunt eu”   octombrie 12th, 2010

Foto: europalibera.org

Asa-zisele rezultate ale asa-ziselor consultari de la Cotroceni, la care nu s-au prezentat decat partidele Puterii, precum si remarca presedintelui Traian Basescu vizand „substituirea” Opozitiei nu lipsesc din nici un ziar central.

”Dupa cum ati observat si din invitatie sunt cateva probleme de interes national ce trebuie discutate. Obiectivul meu era sa incerc o armonizare a punctelor de vedere ale partidelor de opozitie cu cele ale arcului guvernamental. Intrucat acest lucru nu a fost posibil, voi substitui eu Opozitia in discutiile cu dumneavoastra”, a afirmat seful statului, la inceputul discutiilor de la Cotroceni, citat de Evenimentul zilei.

Boc a declarat dupa consultari ca legea pensiilor trebuie reexaminata si adoptata de urgenta de Parlament. Liderul PDL a sustinut ca formatiunile coalitiei au in vedere asumarea raspunderii pentru legea educatiei si cea a salarizarii, mai scrie ziarul.

In afara de temele enuntate, presedintele le-a lasat invitatilor libertatea sa-si aleaga subiectele de discutie, relateaza Romania libera: „Dvs. cu siguranta puteti aborda si alte subiecte, eu am toata dupa amiaza la dispozitie”. Dupa care le-a indicat si ce subiecte ar fi liberi sa abordeze:  „M-ar interesa punctul dvs de vedere cu privire la o relansare a procesului de privatizare cu conditia ca banii din privatizare sa mearga in investitii si nu in consum in continuare, asa cum s-a intamplat in 2008. De asemenea problema fondurilor europene care devine critica, problema absorbtiei fondurilor europene”.

Apoi Basescu a invitat presa sa iasa din sala, precizand ca partidele vor face declaratii dupa intalnire, iar la sugestia cuiva din sala ca discutiile s-ar putea prelungi pana la ora 19.00, el a apreciat ca pana atunci pot fi discutate toate subiectele, se poate servi chiar si masa, iar participantii isi pot armoniza pozitiile fata de subiectele aflate in discutie, completeaza cotidianul citat.

„Dupa ce au sustinut in Parlament si au fortat, prin frauda, votul asupra Legii pensiilor, inclusiv pe articolul care prevedea egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, liderii PDL au dat-o ieri la intors, chemati fiind la ordine de seful lor suprem, Traian Basescu”, comenteaza Jurnalul National.

„Consultari fara niciun rezultat la Cotroceni”, titreaza Adevarul, care face rezumatul zilei de luni: Liderii Coalitiei au decis asumarea raspunderii asupra Legii educatiei. Opozitia poate depune motiune de cenzura. Masura asumarii raspunderii a fost ceruta insistent de liderii UDMR, care au primit si sprijinul lui Traian Basescu. Presedintele le-a transmis partidelor de la Putere ca trebuie sa se gandeasca in primul rand cum sa evite penalizarile propuse de Germania pentru statele care nu respecta tinta de deficit. Boc a afirmat la final ca PDL sustine ideea privatizarii CFR Marfa, dar si renuntarea la actiunile statului in societatile in care statul este actionar minoritar.

Gandul prezinta si reactia liderilor Opozitiei la afirmatiile presedintelui, ca se va substitui Opozitiei la consultari:

– Liderul PSD, Victor Ponta: „Glumele proaste ale lui Basescu nu se pot substitui solutiilor pentru Romania.”

– Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu: „Sa fie sanatos”.

Sorin Avram

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii