Sotia lui Liu Xiaobo se teme ca nu-si va putea reprezenta sotul la Oslo   octombrie 12th, 2010

jupiterjenkins.com

Sotia castigatorului Premiului Nobel pentru Pace a denuntat presiunile care se fac asupra ei de catre autoritatile chineze dupa ce Liu Xiaobo a fost desemnat de catre Academia Regala din Oslo sa primeasca prestigioasa distinctie, informeaza La Vanguardia.

„Mi s-a spus sa nu ies din casa, sa nu primesc prieteni, am doar dreptul sa-mi vad parintii sau sa cumpar de mancare, dar doar cu conditia de a ma deplasa cu masina tatalui meu”, a declarat Liu ziarului britanic The Guardian.

Dupa ce l-a vizitat pe sotul ei la inchisoarea unde ispaseste pedeapsa de 11 ani pentru „actiuni subversive impotriva sigurantei statului”, Liu Xia a informat mass-media internationala ca resedinta ei este supravegheata la vedere de agentii guvernului de la Beijing.

„Nu mi s-a spus ca as fi in stare de arest la domiciliu, dar este evident ca nu sunt departe de a fi in aceasta situatie. Pur si simplu, mi-e teama sa vorbesc cu vecinii mei pentru a nu le crea si lor probleme. Sotul meu mi-a cerut sa ma deplasez la Oslo si sa primesc premiul in numele lui, dar cum oare voi putea pleca de aici?”, s-a plans Xia cotidianului din Londra.

Comitetul norvegian insarcinat cu acordarea premiului a anuntat ca este necesar ca fie castigatorul, fie sotia acestuia, sa vina in Norvegia pentru a primi recunoasterea internationala a luptei disidentului chinez pentru democratie.

„In cazul in care acest lucru nu va fi posibil, vom pastra diploma si medalia pentru o data ulterioara, asa cum s-a procedat si in cazul liderului istoric al Solidaritatii poloneze, Lech Walesa”, se arata in comunicatul remis presei de catre Academia Regala de Stiinte a Norvegiei. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii