Topul oraselor ecologice din lume   octombrie 12th, 2010

Amsterdam se situeaza pe primul in loc in top Foto: gradinamea.ro

Opentravel.com, preluat de Ziare.com, a realizat topul celor mai importante cinci orase eco din lume, unde edilii au reusit sa aplice un set de reguli pentru diminuarea emisiilor de carbon si pentru reducerea energiei electrice.

Amsterdam ocupa locul de frunte in acest clasament si poate fi considerat un pionier al marilor orase care adopta calea ecologiei. Multi dintre locuitorii metropolei au renuntat la masini in favoarea plimbatului pe bicicleta. In plus, in luna iunie a anului trecut, 12.000 de case au beneficiar de un sistem de economisire a energiei. Tot in 2009, pe Utrechtsestraat, una din principalele strazi comerciale din centrul Amsterdamului, au fost instalate panouri solare pe statiile de transport in comun. Autoritatile au planuri marete, vor sa reduca emisiile cu 40%, pana in 2025.

Pe locul doi in top este situat Victoria, capitala ciclistilor din Canada. Autoritatile de acolo se concentreaza pe transportul in comun, proiecte destinate economisirii energiei si implementeaza sisteme de reciclat si de reducere a deseurilor.  Mai mult, toate casele din oras trebuie sa respecte standardele “LEED Silver”, adica sa aiba un consum de apa redus cu 22% si al energiei cu 31%. Tinta oraselului este sa devina neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2012.

Orasul Malmo din Suedia este o alta locatie concentrata pe protejarea mediului inconjurator. Unul dintre proiectele eco planificate de autoritatile suedeze se numeste Bo01. Acesta reprezinta un cartier eco ultra modern, creat pentru a gazdui 10.000 de locuitori permanenti,  20.000 de muncitori care sa lucreze aici si chiar un numar de studenti. Casele din cartier primesc energia necesara numai prin panouri solare, sisteme eoliene sau hidrocentrale.

Hamburg din Germania se claseaza pe locul patru in topul oraselor eco. Initial pe locul unde se dezvolta acum un nou tip de asezare au existat  mai multe fabrici si o zona unde se construiau vapoare. In prezent, orasul cuprinde unitati locative, spatii de productie, birouri, hoteluri, magazine si restaurante si a costat, pana acum, 25 de milioane de euro, din totalul de 120 de milioane planificat. Oraselul are deja un consum de energie cu 30% mai scazut decat unul normal.

Ultimul pe lista se adauga Masdar din Emiratele Arabe Unite, un oras dedicat pietonilor. Planul urbanistic al orasului se bazeaza pe folosirea energiilor alternative si in special pe atragerea energiei solare. Ansamblul va fi realizat in sapte etape si va fi finalizat in 2016. V.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii