Guvernul va studia decizia CEDO privind casele nationalizate   octombrie 13th, 2010

Sediul CEDO din Strasbourg. Foto: adevarul.ro

Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca Guvernul va analiza, impreuna cu specialistii din Ministerul Justitiei, impactul deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) referitoare la despagubirile acordate in cazul caselor nationalizate, informeaza Agerpres.


CEDO a hotarat, marti, suspendarea tuturor cauzelor referitoare la modul in care sunt despagubiti fostii proprietari de imobile din Romania si aplicarea procedurii pilot in cazurile de aceast fel. „Procedura pilot este conceputa pentru a sprijini Statele Contractante sa-si indeplineasca rolul in Conventie pentru a rezolva astfel de probleme la nivel national, oferind persoanelor in cauza drepturile si libertatile oferite de Conventie”, au precizat judecatorii CEDO.

Astfel, judecatorii au dat aviz favorabil petentilor Maria Atanasiu, Ileana Poenaru si Ileana Solon, care au dat in judecata statul roman pentru recuperarea unor imobile sau terenuri nationalizate de comunisti.

CEDO Romaniei, in urma aplicarii procedurii pilot, sa „elimine toate obstacolele privind exercitarea efectiva a dreptului in cauza de catre un numar mare de persoane care, ca si reclamantele, sunt afectate de situatia constatata de Curte ca fiind incompatibila cu Conventia”.

De asemenea, Curtea Europeana a constatat ca in cazurile Atanasiu si Poenaru, respectiv Solon statul roman a incalcat articolul 6, paragraful 1 din Conventia Europena a Drepturilor Omului, privind nepunerea in aplicare a unei hotarari definitive date de tribunal.

Procedura pilot este pusa in aplicare in scopul solutionarii unui numar mare de dosare care au obiect, in general, aceleasi probleme legislative. Prin aplicarea procedurii se doreste reducerea numarul de cazuri similare de pe rolul Curtii.

Curtea de la Strasbourg a folosit pentru prima data procedura pilot in cazul Poloniei, iar oficialii de la Varsovia au fost nevoiti sa adopte un nou cadru legislativ. (EN)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii