Minerii chilieni blocati sub pamant sunt scosi la suprafata dupa doua luni – LIVE VIDEO   octombrie 13th, 2010

Juan Illanes, de 52 de ani, cel de-al treilea miner scos la suprafata, imbratisandu-se cu cei dragi (Foto: captura livestream CBS)

Primii trei dintre cei 33 de mineri captivi de doua luni in subteran in Chile au fost adusi la suprafata, miercuri dimineata, de o capsula special conceputa pentru aceasta operatiune de salvare fara precedent, noteaza realitatea.net.

Cel de-al treilea miner salvat este Juan Illanes de 52 de ani. Mario Sepulveda , in varsta de 40 de ani, a iesit la suprafata al doilea, dupa aproximativ o ora de la salvarea primului. Operatiunile de salvare, incepute noaptea trecuta, au fost intarziate mai multe ore din cauza unei mici defectiuni.

Primul miner salvat, Florencio Avalos, in varsta de 31 de ani, a fost intampinat de zeci de membri ai familiei si fani. Purtand o casca de protectie si ochelari de soare, Avalos s-a imbratisat cu familia si cu presedintele chilian Sebastian Pinera. Acesta era al doilea la comanda echipei de mineri, care s-au organizat precum la armata pentru a supravietui. Timid, Avalos a fost cel care si-a filmat colegii, in subteran, inainte ca imaginile sa fie transmise lumii intregi. Potrivit Associated Press, el a facut acest lucru pentru a nu aparea in imaginile retransmise de posturile internationale de stiri.

Barbatii au fost transportati la spital, pentru controale, iar capsula a coborat din nou in subteran, pentru a scoate urmatorul miner care si-a petrecut mai bine de 60 de zile departe de lumina soarelui.

Urmatorul transport il va aduce pe bolivianul Carlos Mamani, de 23 de ani, care, impreuna cu cei scosi anterior, sunt considerati cei mai rezistenti. Ei vor fi urmati de zece mineri considerati mai slabi fizic si psihologic si apoi vor urma din nou cei mai puternici, capabili sa suporte o asteptare prelungita.

Minerii vor urca la suprafata, la bordul capsulei, in mai putin de un sfert de ora, traversand putul de evacuare, forat in 33 de zile. Intre scoaterea a doi mineri la suprafata va trece aproximativ o ora.

Cei 33 de mineri se afla blocati in mina San Jose din 5 august, dupa ce o galerie s-a surpat si a blocat toate caile de acces. Oamenii au fost descoperiti teferi abia dupa 17 zile.

Vezi AICI cum sunt scosi la suprafata primii mineri.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii