REVISTA PRESEI POLITICE: Asumarea Educatiei pe limba UDMR   octombrie 13th, 2010

Foto: evz.ro

Decizia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe Legea Educatiei, anuntata marti de premierul Emil Boc, este dezbatuta pe larg de presa de miercuri.

Evenimentul zilei relateaza ca Boc a apelat la „procedura taioasa” a asumarii raspunderii pe legea Educatiei si „isi pune in joc guvernul”, cu argumentul dezbaterii prelungite, de aproape jumatate de an, a actului normativ in Comisia de invatamant a Senatului.

„Tactica lui Boc de a-si intari prin aceasta miscare majoritatea parlamentara are insa si un revers al medaliei: PSD si PNL primesc o sansa in plus pentru a darama guvernul, parlamentarii opozitiei anuntand deja ca vor depune motiune de cenzura in urma asumarii legii Educatiei. Mai ales ca premierul va veni in parlament cu legea votata de deputati, asumandu-si inclusiv articolele controversate, precum cel referitor la predarea istoriei si geografiei in limbile materne”, comenteaza ziarul.

Romania libera consemneaza declaratia lui Boc, de la sfarsitul sedintei de guvern: „Aceasta lege fie este acceptata de catre Parlament si isi urmeaza parcursul legislativ, fie, daca se depune motiune de cenzura si este adoptata motiunea de cenzura, Guvernul pleaca acasa”.

Ziarul citeaza surse guvernamentale care sustin ca saptamana viitoare Executivul intentioneaza sa ia decizia angajarii raspunderii si pe proiectul legii salarizarii unitare. Angajandu-si raspunderea de doua ori, Guvernul ofera opozitiei posibilitatea sa vina cu doua motiuni de cenzura pe legea educatiei si legea salarizarii si mai da dreptul la o a treia motiune de cenzura, spun sursele. „Aceasta arata ca Guvernul are foarte mare incredere in majoritatea parlamentara. Opozitia nu vrea sa-si asume raspunderea guvernarii, ci face doar un joc de imagine”, au apreciat acestea.

Gandul prezinta atacul ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, la adresa Opozitiei, survenit la putin timp dupa anuntul premierului: „Responsabilitatea tergiversarii acestei legi revine celor care nu au inteles sau care se prefac, care nu vor sa inteleaga importanta unei noi legi a Educatiei. Sunt aceiasi oameni care sunt pescuitori in apele tulburi ale Educatiei. Sunt acei oameni care nu pot sa supravietuiasca nici politic, nici educational intr-un sistem limpede, intr-un sistem clar si predictibil”.

Legea Educatiei Nationale nu va modifica in urmatorii ani procedurile de examen, a mai spus Funeriu. „Primii care vor beneficia de prevederile acestei noi legi sunt elevii care, in anul scolar 2011-2012, intra in ciclul gimnazial, respectiv liceal. Procedurile de examinare nu vor fi modificate pana ce elevul nu va fi terminat un parcurs scolar prevazut in noua lege”, a detaliat mininstrul cateva prevederi ale legii.

„Guvernul se afla din nou intr-o procedura neconstitutionala. Exista recent o decizie a Curtii Constitutionale care prevede foarte clar ca pe Legea Educatiei nu se poate angaja raspunderea”, a comentat decizia Executivului purtatorul de cuvant al PNL Mihai Voicu, citat de Jurnalul national.

„Curtea Constitutionala considera ca ocolirea procedurii de examinare si dezbatere a proiectului de lege (…) si recurgerea la angajarea raspunderii asupra unui proiect de lege nu-si gasesc o motivare”, spicuieste Adevarul din hotararea de acum un an a judecatorilor constitutionali. Boc a declarat insa ca decizia anterioara a Curtii, care arata ca este nevoie de o „dezbatere publica suficienta” a actului normativ, nu poate fi invocata de aceasta data.

Formatiunea condusa de Marko Bela a cerut in mod repetat in Coalitie asumarea raspunderii pe Legea Educatiei, decizia fiind luata in urma presiunilor UDMR, mai scrie ziarul. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii