A fost vizita la Vantu blatul lui Geoana cu Basescu?   octombrie 16th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

O declaratie spectaculoasa facuta vineri noaptea de Vantu, la Antena 3, pare sa constituie cireasa de pe tortul unui scenariu care circula de mai multe luni in anumite cercuri politice de varf. Potrivit acestuia, Geoana nu a fost atras intr-o capcana, prin vizita la Vantu, ci totul a fost un simplu blat facut de el cu Traian Basescu, pentru a-i servi acestuia victoria pe tava.

Oficial, se stie ca Mircea Geoana a facut o vizita in miez de noapte la Vantu, pe 2 decembrie, putin inaintea turului doi al alegerilor, unde a stat aproape o ora ca sa se relaxeze. Baietii de la Academia Catavencu, publicatia lui Vantu, au obtinut fotografii de la eveniment, publicand pozele a doua zi si intrebandu-se ce a cautat Geoana la un personaj pe care tocmai il numise “malefic” intr-un interviu. Inaintea publicarii, Catavencii l-au sunat pe Vantu, iar acesta le-a dat unda verde, in timp ce Geoana nu a putut fi contactat.

Luna trecuta, fostii Catavenci care activeaza azi la revista Kamikaze, au dezvaluit inca un element: acela ca, putin inaintea lui Geoana, de la locuinta lui Vantu a plecat un director important de la trustul Realitatea, care a observat ca Geoana, aflat in apropiere, era filat de paparazzi. El a tras imediat semnalul de alarma, dar Geoana a replicat: “Nu‑i nimic, vorbesc eu miine cu Cozmin”.

Numai ca, scriu fostii Catavenci, a doua zi, Geoana nu i-a suflat un cuvant lui Gusa, consilierul sau de campanie, lucru complet neobisnuit.

Ce s-a intamplat ulterior, se stie: Basescu l-a atacat taios pe Geoana la confruntarea televizata, acesta s-a balbait, nu a avut replica, si din acel moment presedintele a scapat in castigator.

Multa vreme presa a speculat ca Geoana a fost atras intr-o capcana de catre Vantu, care era santajat cu dosare penale de catre Basescu, numai ca informatiile care transpira, odata cu trecerea timpului, spulbera aceasta teorie.

Aseara, la Antena 3, Vantu a mai dezvaluit o informatie pretioasa, aceea ca, imediat dupa intrarea in vila lui din str. Paris, ofiterul de serviciu al mogulului l-a avertizat pe Geoana ca are un paparazzo pe urme. „Stiam si i s-a spus in momentul in care a intrat in casa”, a spus magnatul.

Nu era nicio surpriza, insa, pentru liderul PSD. In debutul campaniei de anul trecut, Geoana renuntase oficial la escorta oficiala a SPP, primind de la partid un echipaj privat de contra-filaj, care sa ii asigure protectie de orice fel. Conform informatiilor noastre, in seara buclucasa, agentii lui Geoana au fost primii care l-au avertizat ca linga vila lui Vantu este un paparazzo, dar acesta nu a parut deranjat. Cine era respectivul? E vorba, din datele noastre, de fostul redactor sef al publicatiei “Atac la persoana”, Viorel Sima, pozele realizate de el fiind cele difuzate de Catavencu si Hotnews.

Contactat de Hotnews dupa aparitia pozelor, Vantu da o declaratie destul de stranie: „Pana pe 7 decembrie (dupa turul doi n.n.) nu vreau sa mai fac nici o declaratie. Nu vreau sa comentez. Pe 7 decembrie am sa fac o declaratie publica. Eu nu sunt actor in aceasta campanie. Pe 7 decembrie voi iesi public si voi povesti mai multe. Sa se termine odata campania asta si sa putem discuta mai linistiti. Pana atunci nu mai declar nimic”. Declaratiile promise nu au mai venit niciodata.

Se stie cu precizie, deci, in acest moment, ca Mircea Geoana aflase in timp real ca e filat, ceea ce ii oferea timp suficient pentru pregatirea unei reactii corespunzatoare. Putea sa nu mai intre in vila lui Vantu, putea sa o faca pentru doar cateva secunde (“eram in preajma si am trecut sa il salut” etc), apoi sa-si urmeze drumul, putea sa blocheze (ori macar sa incerce) aparitia pozelor prin intermediul prietenlului sau, Vantu. Putea, in fine, sa pregateasca o reactie potrivita pentru cazul previzibil in care ar fi fost atacat pe aceasta tema de Basescu. Nu a facut nimic din toate astea. De ce?

Exista o singura ipoteza care poate explica acest comportament: vizita lui Geoana la Vantu a fost initiativa sa, de comun acord cu Traian Basescu. Mai mult, e foarte probabil ca Geoana a intervenit pe langa Vantu tocmai pentru a nu bloca aparitia pozelor respective. In acest mod, Mircea Geoana ii oferea lui Basescu un atu important in dezbaterea directa, care sa ajute la infrangerea proprie, sau macar sa ofere o explicatie de fatada acestei infrangeri, una servita marelui public. Spunem asta pentru ca adevarata victorie s-ar putea sa se fi obtinut de la butoanele Ministerului Administratiei si Internelor, ca doar insusi Ioan Oltean recunostea, recent, ca fara Blaga nu mai ajungea Basescu iar la Cotroceni. Singurul care a indraznit sa sugereze, pana azi, blatul lui Geoana cu Basescu a fost Vasile Dancu, intr-o declaratie in care spunea ca vizita la Vantu a fost un cadou pe care Geoana i l-a facut lui Basescu.

De ce ar fi facut asta Geoana, insa? De ce si-ar fi taiat singur craca de sub picioare prin vizita la Vantu?

Simplu: pentru a evita o lovitura mult mai cumplita, care sa il scoata din cartile politicii definitiv, nu doar din cele prezidentiale. Prin pierderea alegerilor, Geoana ramanea, totusi, numarul doi in stat si presedintele celui mai mare partid, in acel moment nefiind limpede daca in PSD ar fi urmat un congres si cu atat mai putin daca Geoana ar fi pierdut sefia partidului. Daca in locul vizitei la Vantu s-ar fi recurs la alta modalitate de compromitere, candidatul PSD ar fi putut pierde mult mai mult de atat. Ce arma de atac ar fi putut folosi, insa, Traian Basescu in absenta vizitei la Vantu?

Un raspuns categoric e greu de dat, variante sunt mai multe. Dar o ipoteza am indrazni sa avansam: e vorba de misterioasele vizite la Moscova ale lui Geoana, facute in conditii neobisnuite, tinute la secret si ramase neelucidate pana in ziua de azi, desi Basescu a promis, la un moment dat, ca va face lumina asupra lor.

In cadrul acelor deplasari, Geoana a fost, mai mult ca sigur, filat de serviciile secrete, iar daca secretul a fost atat de bine pastrat de pesedist, e clar ca nu s-a intalnit cu Alla Pugaciova ca sa-i cante la ureche “Arlechino”. Ci cu niste personaje sus-puse, pentru a caror contactare liderul PSD ar fi trebuit sa dea serioase explicatii in tara. In cercuri politice inalte se vorbeste chiar ca Geoana a fost atras intr-o veritabila cursa la Moscova, cu ajutorul unor servicii secrete externe, tocmai pentru a putea fi executat lejer in campanie. Doar timpul va lamuri – daca o va face – acest din urma mister.

Pana atunci, sa amintim, in treacat, un singur element: suspiciuni de blat al lui Geoana cu Basescu au aparut, in PSD, nu doar dupa alegerile din 2009, ci si dupa alegerile la primaria capitalei din 2004. Jurnalistii mai batrani ori cititorii cu tinere de minte buna isi amintesc, probabil, ciudatul non-combat facut de Geoana in campanie, dar si refuzul inca mai ciudat al lui Basescu de a-si ataca adversarul, spre deosebire de ferocitatea manifestata cateva luni mai tarziu, contra lui Adrian Nastase, la prezidentiale.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii