Cum au incaput oamenii CIA din Romania pe mana Moscovei   octombrie 18th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Scriam, zilele trecute, despre o posibila explicatie a vizitei lui Geoana acasa la Vantu, anume ca a fost vorba, de fapt, de un blat facut de liderul PSD cu Traian Basescu pentru a-i asigura acestuia victoria in alegeri, Geoana fiind santajat, cel mai probabil, cu misterioasa vizita la Moscova, de anul trecut.

O confirmare spectaculoasa a teoriei ca Geoana nu a fost atras de Vantu intr-o capcana a venit ieri, odata cu publicarea de catre ”Gandul” a unor fragmente dintr-o carte de dezvaluiri pe care Cozmin Gusa o va lansa luna viitoare. ”Cu toata prietenia mea pentru el, faptul ca n-a explicat niciodata vizita la Sorin Ovidiu Vantu inainte cu o zi de dezbaterea finala, dublat de „scaparea” lui in a-mi comunica a doua zi ca a fost filmat de catre paparazzi pe tot drumul catre Vantu, el observand acest lucru la un moment dat (desi am stat impreuna a doua zi vreo 7-8 ore, pregatind dezbaterea de seara cu Basescu!!), ma face acum sa va sugerez sa va imaginati cele mai de necrezut scenarii legate de motivatiile absconse ale lui Mircea Geoana” scrie fostul consilier al lui Geoana.

Nu stim nici acum ce a facut si cu cine s-a intalnit Geoana la Moscova, dar continuam sa credem cu tarie ca acela a fost momentul-cheie al anului electoral 2009, care s-ar putea sa fi decis configuratia scenei politice de la noi pentru urmatorii 4-5 ani. Faptul ca un fost ambasador la Washington pleaca pe sest intr-o vizita in directia exact opusa, la propriu, dar mai ales la figurat, si apoi tace malc in legatura cu ea este un gest de o gravitate extrema, cu implicatii foarte largi, ramase nedezvaluite.

Poate unii dintre cititori sunt sceptici si considera ca nu e vorba decat de o teorie ieftina a conspiratiei. Lor le vom aminti, in randurile de mai jos, o poveste azi uitata, care ar fi meritat dezbateri mai serioase in presa de la noi.

Concret, imediat dupa caderea regimului Ceausescu, CIA a numit la conducerea centralei sale de la Bucuresti un agent cu experienta, pe nume Harold James Nicholson (foto). Profitand de caderea regimului comunist si de vidul contra-informativ care, potrivit lui Virgil Magureanu, ar fi durat pana la cristalizarea noilor servicii romanesti, serviciul secret american a demarat o actiune ampla de racolare de noi colaboratori, coordonata de Nicholson timp de doi ani. Exact in acea perioada se nastea noua clasa politica de la noi, cu nume precum Adrian Nastase, Petre Roman, Corneliu Vadim Tudor, Vasile Blaga, Adrian Severin, Dinu Patriciu, Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu, Radu Vasile, Emil Constantinescu si multi altii, care continua, unii dintre ei, sa aiba si azi un cuvant greu de spus. O parte dintre acestia au avut in mod cert contacte in anii de dupa revolutie cu ambasada SUA, locul de unde isi lua ”lumina” opozitia de atunci sau liderii nou-formatei societati civile autohtone.

Un fenomen contrar, daca vreti, orientarii spre Moscova a altei categorii de lideri autohtoni, care avea loc in aceeasi perioada, in continuarea unor legaturi mai vechi. Despre Virgil Magureanu, sef al SRI pe atunci, spre exemplu, s-a aflat abia in 2003 ca, la scurt timp dupa numirea in post, s-a intalnit in aprilie 1990, in secret, la Moscova cu Evgheni Primakov, seful KGB. Este limpede ca lumina zilei, deci, ca, in perioada rezidentei la Bucuresti, Nicholson a avut importanta misiune a racolarii si pregatirii unui lot masiv de politicieni, afaceristi si vectori de opinie autohtoni, in special din randul opozantilor regimului fesenist, considerat de sorginte moscovita. Nimic iesit din comun pana aici, la urma-urmei insusi Iuliu Maniu, politician de exceptie, artizan al Marii Uniri de la 1918, erou-martir, a fost deconspirat ulterior ca agent secret aflat pe lista de plata a englezilor, cu numele de cod TOM.

Problema reala a aparut cativa ani mai tarziu, in noiembrie 1996, cand Nicholson a fost arestat de FBI pe aeroportul Dulles, sub acuzatia de a fi agent al Moscovei, de ani de zile. Nicholson si-a recunoscut faptele si a scapat de condamnarea la moarte, el executand in prezent o condamnare de 23 de ani de inchisoare. Este, pana azi, agentul CIA cu cel mai inalt grad care a fost condamnat pentru spionaj, in SUA. Spre stupoarea generala, arestarea fiului sau, anul trecut, a scos la iveala faptul ca activitatea pro-moscovita a tatalui fusese continuata, bine mersi, de catre Nicholson junior.

Concluzia se impune de la sine: toata reteaua de colaboratori romani, inclusiv politicieni, creata de CIA dupa revolutie, se aflase, permanent, in mainile Moscovei, care a putut opera linistita, probabil, in anii care au urmat, prin mijloace specifice, o veritabila selectie ”naturala”, ori o exploatare in orb, a acestora. Arestarea lui Nicholson ar putea explica disparitia ulterioara din prim plan a unor politicieni romani de prim rang, considerati de viitor, dar, la fel de bine, e posibil ca si azi, unii dintre factori de influenta ai SUA la Bucuresti, racolati de Nicholson, sa suga pe sest de la tata Rusiei, ceea ce ar putea explica multe meandre stranii ale politicii dambovitene. Mai ales in anii electorali, cand ba apare un scandal tip ”firul rosu cu Moscova”, ba se fac vizite de taina in Rusia samd.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii