Sebastian Vladescu transmite FMI: „Romania nu mai poate suporta noi masuri de austeritate”   octombrie 27th, 2010

de Andreea Budica, Q Magazine

Este unul dintre cei sase ministri ai Guvernului Boc remaniati la inceputul lunii septembrie. Regreta proiectele pe care nu a reusit  sa le finalizeze si spera ca, in acest moment, misiunea Fondului Monetar International (FMI) sa discute cu autoritatile ceea ce el personal le-a pus in vedere cu ceva timp in urma: Nu se poate si cu arierate platite si fara deficit. Crede ca salariul minim pe economie ar trebui majorat la 700 – 750 de lei si ca noul acord cu FMI, de tip precautionary, ar trebui sa ne puna la dispozitie intre 5 si 10 miliarde de euro. Despre toate acestea, intr-un interviu exclusiv Q Magazine cu Sebastian Vladescu, fostul ministru de Finante.

Q Magazine: Cum considerati ca se deruleaza actuala misiune FMI? Exista posibilitatea ca FMI sa impuna noi masuri de austeritate?

Sebastian Vladescu: Nu. Nu cred ca in momentul de fata noi masuri de austeritate sunt necesare si nu cred ca Romania mai poate sa suporte eficient noi masuri de austeritate. Suntem la nivelul in care ce a trebuit sa ajustam, am ajustat. Acum trebuie sa gasim solutii ca sa ne stabilizam. Nu putem inca vorbi de crestere, de pompare de bani in crestere sau in reduceri de taxe care sa incurajeze cresterea economica, pentru ca parametrii bugetari sunt foarte stransi. Putem vorbi despre o stabilizare in acesti parametri, in asa fel incat sa ne pregatim pentru acel moment cand lumea, Europa, cei de care suntem foarte conectati vor iesi cu-adevaratelea din criza si atunci sa putem prinde si noi trenul impreuna cu ei.

Q: Impreuna sau dupa sase luni?

S.V.: Dupa sase luni inseamna impreuna cu ei! Niciodata nu merge vagonul unde merge locomotiva. Intotdeauna locomotiva e un pic inainte si asa e normal. Si criza, la noi, a venit mai tarziu. 2011 cred ca va fi un an in care trebuie sa ne stabilizam.

Q: Ce considerati a fi o prioritate in angajamentele cu Fondul si Comisia Europeana?

S.V.: Doua exceptii pe care le-am discutat cu cei de la Fond si cu cei de la Comisie si care sper sa fie implementate. Anume, ca trebuie sa scapam odata de arieratele astea nenorocite, trebuie, chiar cu riscul de a inregistra un deficit bugetar pe cash. Chiar daca facem un deficit bugetar mai mare, trebuie sa scapam de arierate. De altfel, si guvernatorul si presedintele si toti sefii de state care mai vin pe la Bucuresti au cerut sa ne platim odata datoriile. Este o chestie care trebuie neaparat facuta in Romania si cred ca poate fi facuta pana la sfarsitul anului, asa cum am platit in Sanatate 700 – 800 de milioane de euro, putem sa mai platim 500 – 600 – 700 de milioane pentru datorii si sa intram curati in anul viitor. Iar anul viitor, pe langa aceasta stabilitate – control al cheltuielilor salariale, control al cheltuielilor cu asistenta sociala, e foarte important sa incepem sa cheltuim bani pe dezvoltare, pe infrastructura, dar nu pe modelul de dezvoltare de cheltuire a banului politic, ca sa spun asa, sa impartim banii la toti primarii, presedintii de Consilii ca fiecare sa arate cate o bucatica. Iar ne imprastiem pe mii de proiecte, nu terminam  niciunul si nu se vede nimic.

Q: Cum am putea sa scapam de arierate si sa ne incadram in tinte?

S.V.: FMI ar trebui sa mareasca tinta de deficit ca sa scapam de arierate. Pe de-o parte, trebuie sa tinem deficitul scazut si pe de alta, trebuie sa platim niste arierate care au fost generate inclusiv de dorinta Fondului in 2009 de a tine deficitul sub control. Si ca sa tinem deficitul sub control, in ultimele luni nu s-au mai platit facturi. E un fapt foarte nociv, pentru ca, de fapt, reduci consumul. Pui mii de contabili in stare de criza. In lunile urmatoare ce am facut? Noi niciodata nu am atins tinta de arierate. Si atunci au cerut waiver de la board. Ar fi al patrulea sau al cincilea waiver pe care l-ar cere daca s-ar duce sa spuna ca Romania iar nu si-a atins tinta de arierate. Ar trebui sa le achitam si sa ni se spuna, apoi, „vedeti-va de treaba si nu mai faceti altele, nu mai veniti cu credite de angajament care nu sunt bugetate si care fac arierate peste-un an sau peste doi. Cat aveti, cheltuiti! Cheltuiti peste? Faceti deficit? Finantati-l integral si atunci putem intra si noi intr-o zona de normalitate”.  Sper sa obtinem un waiver pe deficit si sa ne platim arieratele. E ceva ce eu discutasem cu cei de la FMI, sper ca se discuta in acest moment si ca se va ajunge la un acord.

Q: Jeffrey Franks spunea ca Fondul ar fi de acord cu majorarea salariului minim pe economie. Patronatele spun ca, in cazul acesta, 50.000 de firme ar disparea…

S.V.: Asta e o poveste. In primul rand, e foarte greu sa definesti notiunea de patronate in Romania, foarte putine contracte sunt pe 600 de lei, cat e salariul minim in Romania. Eu cred ca un salariu minim undeva intre 700 – 750 de lei poate fi benefic si nu genereaza pierderi deloc bugetului. Ceea ce trebuie sa faca patronatele si sindicatele este sa cada de acord sa rupa toate legaturile interne intre salariul minim si grilele lor de salarizare, pentru ca ceea ce se intampla in momentul de fata este ca daca majorezi salariul minim, automat se duc in sus toate grilele de salarizare. Ei ar trebui sa discute despre un fond de salarii anual, pentru ca acela permite fiecarei societati comerciale sa fie eficienta.  Atunci patronatele n-ar mai avea de ce sa protesteze, pentru ca ar putea sa-si defineasca impreuna cu partenerii sociali care este fondul de salarii functional, dupa care sa-si defineasca grilele si numarul de oameni care pot fi tinuti. Dar cred ca e o discutie pe care mai degraba sindicatele sunt gata sa o poarte decat patronatele.

Q: Legea salarizarii, legea pensiilor sunt inca angajamente neindeplinite. Vom fi taxati?

S.V.: Nu. Cred ca va exista intelegere, pentru ca vointa Guvernului de a promova legea pensiilor cat si legea salarizarii unitare exista. Deci nu este o problema in ceea ce-si doreste Fondul si Comisia, ci e o discrepanta intre ceea ce isi doreste Guvernul si ceea ce poate sa implementeze. Uneori este complicat sa creezi efecte majore pe perioade lungi de timp. Eu cred ca daca parametrii bugetari vor fi stabiliti corect, intre noi si finantatorii internationali, amanarea legilor respective cu inca o luna sau o luna si jumatate nu e dramatica.

Q: Este oportun un nou acord cu FMI?

S.V.: Eu cred ca e necesar. Un acord undeva intre 5 si 10 miliarde de euro, bani lichizi si cu linie de credit flexibila. Nu vor fi bani care vin periodic, misiunea  vine, te verifica, are niste conditionalitati si-ti face platile, ci o linie de credit flexibila, deci bani pe care nu-i luam. Este mult mai utila s-o ai in momentul in care pietele-ti devin neprietenoase, stai in banca din spate. Minim 5, maxim 10 miliarde, atat de la FMI cat si de la Comisie, depinde de perioada acordului, depinde de deficitele care se stabilesc, depinde de destinatia banilor, deci cati pentru rezerva Bancii Nationale, cred ca mai putini acolo, cati pentru finantarea deficitului.

Q: Ce regretati ca nu ati finalizat ca ministru de Finante?

S.V.: Le regret pe toate, intrucat pentru fiecare masura pe care am intreprins-o am avut aceeasi dedicatie. Imi pare rau ca nu am reusit sa administrez pana la capat programul cu FMI-ul si cu Comisia Europeana, imi pare rau ca nu am putut sa accelerez si sa accentuez lupta cu evaziunea fiscala, ca nu am putut sa pun in functiune sistemele IT la care visez si care sper sa fie puse in functiune, imi pare rau ca nu am reusit sa republicam Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Sunt multe lucruri pe care as fi putut sa le fac si au ramas undeva suspendate. Sper sa continue.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii