Super-motiunea: va declansa bugetul de stat o criza politica majora?   octombrie 28th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Guvernul Boc a gasit, la motiune, formula salvatoare pentru a evita caderea, interzicand parlamentarilor PDL sa participe la vot. O formula profund nedemocratica, dar eficienta, dat fiind ca motiunea de cenzura are nevoie de un numar minim de voturi pentru a fi adoptata. O regula care nu se aplica, insa, bugetului de stat, ceea ce ar putea conduce la urmatorul mare scandal politic si chiar la o criza profunda.

In cazul unei noi motiuni de cenzura, la asumarea raspunderii pentru legea educatiei, e probabil ca PDL va adopta aceeasi strategie ca si ieri, in sensul boicotarii votului. Numai ca formula nu poate functiona si peste cateva saptamani, la votarea bugetului de stat, care nu e lege organica si se adopta cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenti in sala. Asta inseamna ca PDL nu numai ca nu isi poate scoate parlamentarii de la vot, ci chiar trebuie sa aiba grija sa nu lipseasca nici unul. Lucru greu de facut, pentru ca pretexte pentru absente se gasesc usor (ieri, la motiune, 37 de alesi au lipsit nemotivat). In plus, faptul ca democrat-liberalii au recurs la metoda mai sus mentionata, la motiune, arata clar ca nu mai exista incredere in felul cum vor vota proprii alesi, chiar daca votul la buget nu e secret.

O alta problema majora este incertitudinea numita UDMR, partid care, ieri, a fost santajat politic prin decizia ca asumarea raspunderii pe legea educatiei sa aiba loc dupa motiune si nu inainte, stiut fiind interesul direct al maghiarilor vizavi de prevederile legii. La buget, nu numai ca acest interes nu mai exista, dar UDMR a anuntat, deja, ca are propriile viziuni legate de acesta, unele care nu prea se potrivesc cu cele ale guvernului. Astfel, viceliderul formatiunii, Kelemen Hunor, a declarat, la inceputul lunii ca UDMR cere ca anul viitor, prin legea bugetului, sa se prevada o crestere a salariilor din sectorul bugetar, o crestere diferentiata, pentru ca se are in vedere ca veniturile bugetarilor sa fie mai mari anul viitor fata de 2010, chiar daca nu se va putea „recupera” in intregime ceea ce s-a pierdut in urma reducerii salariilor cu 25 la suta. De altfel, udemeristii au declarat inca de acum cateva luni ca bugetul de stat pe 2011 trebuie musai sa garanteze, prin forma sa, revenirea la salariile bugetarilor de dinaintea reducerii cu 25%, care ar trebui sa se aplice doar pana la 31 decembrie. Odata vazuti cu sacii legii educatiei in caruta, udemeristii ar putea face pasul la ofsaid pentru a nu risca o erodare si mai pronuntata in ochii propriului electorat.

Nici minoritatile nu e sigur ca vor mai sustine guvernul, in condtiile in care liderul acestora, Varujan Pambuccian, avertiza deja, ca motiunea de miercuri s-ar putea sa fie ultima la care sa mai sustina guvernul.

In mod normal, potrivit cutumelor legislative, respingerea bugetului trebuie sa atraga demisia guvernului, exact efectele unei motiuni de cenzura, daca ne gandim ca exercitiul bugetar e principala raspundere a oricarui cabinet. Politic vorbind, insa, se poate ingrosa obrazul, pentru ca nicio lege nu prevede in clar respectiva demisie in caz de esec. De aici ar putea porni nu doar un scandal, ci o veritabila criza politica, mai ales ca opozitia vorbeste de pe acum de o posibila demisie in bloc sau de o greva parlamentara pe termen nelimitat, pe fondul abzurilor puterii.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii