Spioni au fost, spioni sunt încă… Episodul I   octombrie 31st, 2010

de Eduard Ovidiu Ohanesian

Marea familie DIE în imagini ONU 19761977

Va prezentam in premiera fotografii si informatii despre echipa Directiei de Informatii Externe prezenta in perioada 1976-1977 la Reprezentanta Permanenta a Romaniei de pe langa Organizatia Natiunilor Unite (ONU) de la New York . Ofiterii DIE functionau “la post” sub diverse acoperiri, cea mai folosita fiind cea de diplomat, dar si ca cercetatori stiintifici la Institutul pentru Studierea Conjuncturii Economice Internationale ( transformat ulterior in Institutul de Economie Mondiala). Informatiile redate in continuare se bazeaza pe marturiile unor ofiteri acoperiti care au lucrat in subordinea generalul Ion Mihai Pacepa, fost director adjunct al DIE. Din relatarile acestora putem sa tragem concluzia ca spionajul extern, sub pulpana Ministerului Afacerilor Externe, devenise o mare familie. Cei mai multi ajungeau la post pentru capatuiala si tot asa se si casatoreau. Cu fetele sefilor. De ce sunt importante biografiile fostilor spioni romani ? Simplu. Multi dintre cei care conduc tara astazi, sunt oameni de afaceri sau formatori de opinie prin mass-media, provin din astfel de familii.

Foto 1

ONU 1976, reprezentantii Romaniei In prim plan, ambasadorul Ion Datcu – 1972-1978, retras imediat dupa defectarea generalului Ion Mihai Pacepa. In planul doi, generalul Gheorghe Aurel ofiter acoperit DIE si in spatele lor, locotenentul major Emil Andreescu, un pion important in spionajul extern romanesc pe America de Nord. Andreescu, ofiter UM 0920 DIE  a fost trimis la post la New York dupa un scurt stagiu de coordonator pe spatiu, la divizia V2 Spionaj Politico-economic pe America si restul lumii (vezi Foto2). Andreescu il avea ca sef la divizia V2 pe generalul Gheorghe Marcu, profesor la ASE.  V2 era institutie acoperita de Institutul  pentru Studierea Conjuncturii Economice Internationale, unde sef era acelasi general. Marcu recruta toti viitorii spioni din cadrul Facultatii de Comert Exterior.

Foto 2

Sediul conspirat al V2 – UM 0920 DIE – Divizia Spionaj Politico-Economic pentru America si restul lumii, cu sediul in intersectia strazii Matasari cu Bulevardul Ferdinand. Sediul conspirat SIE din Matasari functiona sub acoperirea Sfatului Popular al Sectorului 3. La etajul 1, se afla biroul locotenentului major Emil Andreescu (foto dreapta). Colegii de birou ai spionului Andreescu spun ca acesta analiza si recomanda racolarea viitoarelor surse DIE trimise pe spatiul american. Ei spun ca printre cei curtati intens de DIE se afla si tanarul medic ( pe atunci ) Bogdan Marinescu, fiind pe lista de plecari la specializare in SUA. Spionul DIE Andreescu a avut colegi celebri, printre ei numarandu-se faimosul dezertor Nicolae Horodinca sau chiar ginerele generalului Andruta Ceausescu, ofiter SD. Brigada Speciala SD (fosta tehnico-stiintifica TS), fusese desfiintata in 1978, imediat dupa fuga generalului Pacepa. Sediul SD din zona Izvor a fost demolat odata cu inceperea constructiei Centrului Civic, iar o parte din ofiteri mutati la sediul conspirat din Matasari.

Foto 3

“Generaleasa” Emilia Gheorghe – sotia generalului DIE Aurel Gheorghe (vezi foto 1), al doilea spion ca functie si importanta politica dupa ambasadorul Datcu la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa organizatia Natiunilor Unite. Emilia avea gradul de maior DIE si era la baza procuror. In 1977 conducea Biblioteca Romana de la New York. In fotografie, soacra mica Emilia Georgescu sta la masa alaturi de locotenent major Andreescu, la nunta fiicei sale Luminita. Casatorita cu  ofiterul DIE Dan Georgescu, Luminita a avut parte de o cununie de vis, cu martori, in salonul oficial al Misiunii Romaniei de la New York. Pentru eveniment s-a deplasat de la Washington consulul roman Gheorghe Gaspar, ofiter DIE sub acoperire, un fel de primar in astfel de cazuri. Romania nu avea la vremea aceea consuli la New York.

“Isi puneau problema sa o capatuiasca, si cand au venit in concediu la New York, in vara lui ’76 sau’77, Gheorghe, a aranjat cu astia : Ba gasiti-mi si mie un baiat… Era Georgescu asta, baiat istet, inginer electronist, trimis chipurile la o bursa la Seattle. Si l-au trimis la bursa, dar era deja ofiter DIE. Baiat frumusel. Eu am lucrat cu el. A venit el la New York. Au facut nunta acolo.”, spune un fost coleg al lui Georgescu.

Masa a fost intinsa la salonul de protocol. Mirele DIE Dan Georgescu, de formatie, inginer, a terminat scoala militara de ofiteri de Securitate la Gradistea in 1973. A facut si cursuri la Branesti impreuna cu Emil Andreescu (vezi foto 2-3) si a fost repartizat la unul din birourile DIE de la “Banca”, sediul pe strada Batistei, unde a si depus juramantul. Georgescu a lucrat la SRI Directia Antitero, inginer electronist la Aeroportul Otopeni, responsabil cu portile de acces cu detectoare. A iesit la pensie colonel. Sotia sa Luminita ( fosta Gheorghe) avea sa fie angajata imediat dupa ’90 la  “R” S.A., societatea care detinea cotidianul Romania libera. Mama sa Emilia Gheorghe si-a reluat meseria de procuror la intoarcerea de la post.

Noi intre noi, cu nevestele…

Ofiterii DIE trimisi “la post” in strainatate sub diverse legende, isi aduc aminte ca datorita modului defectuos in care erau conspirati si prin natura meseriei, erau supusi autoizolarii. Marele lor handicap consta in faptul ca nu se puteau imprieteni decat intre ei, colegii din acelasi birou. Munca era compartimentata, ceilalti din alte zone sau birouri fiind cunoscuti doar pe numele conspirativ. Daca mai punem la socoteala si pilele sefilor, DIE era o institutie de familie.

“Astea-s frustrarile… Mici cercuri mai mult de birou ca nu puteai nici cu altii din alte zone… Eram compartimentati, nu aveam voie sa stim ce face ala, ala… Pe aia care erau cu noi in birou ii stiam pe numele lor adevarate…”, isi aminteste un ofiter DIE in rezerva.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii