Sfidarea sfidarii   noiembrie 14th, 2010

Guvernul Boc a anuntat, cat se poate de oficial, ca va sfida decizia Curtii Constitutionale. Isi va asuma raspunderea, desi Curtea Constitutionala a stabilit ca aceasta procedura este ilegala. Evident, premierul Emil Boc a inventat si un pretext. Pretextul este ca n-ar mai exista un conflict intre Guvern si Parlament. Este o sfidare. Aceasta sfidare va atrage, la randul ei, o alta sfidare. Efectul subrezirii institutiilor fundamentale ale statului, prin decredibilizare, este devastator. Voi explica, in cele ce urmeaza, aceasta afirmatie.

Ce este statul? Un instrument creat in folosul cetateanului, prin care locuitorii unei tari consimt sa respecte o serie de reguli pe care si le-au asumat in mod constient de-a lungul timpului, mai intai sub forma de cutuma si apoi sub forma de lege. Fiecare cetatean renunta, in limite rezonabile, la o parte din libertatea sa, conferind statului, prin acest tribut, anumite atributii. In felul acesta, statul devine suficient de puternic pentru a mentine, in folosul tuturor si al fiecarui om in parte, un nivel rezonabil de ordine. Altfel, o tara este aruncata in anarhie. Iar oamenii ar ajunge sa se sfasie intre ei. In intreaga istorie a omenirii functioneaza si regula conform careia, atunci cand, dintr-un motiv sau altul, credibilitatea si forta institutiilor care compun statul scad dincolo de un prag psihologic, se instituie o stare de disolutie. Care poate conduce, pana la urma, chiar si la un razboi civil.

Probabil ca nu in mod premeditat, ci din inconstienta si lipsa de cultura, Traian Basescu a promovat insistent teza conform careia toate institutiile statului roman, cu exceptia celei prezidentiale, sunt vinovate de nenumarate pacate. Si trebuie pliate pe vointa emanata de la nivelul sefului statului. Asa s-a intamplat cu Guvernul, apoi cu Parlamentul, cu Justitia si, mai nou, asa se intampla in raport cu singura institutie menita sa aprecieze daca o lege sau vreo fapta legata de legiferare respecta sau incalca prevederile Constitutiei. Guvernul a fost demonizat in perioada Tariceanu si urmarea este ca a scazut credibilitatea acestei institutii pana la un nivel alarmant. Timp de cinci ani a fost demonizat, tot din initiativa prezidentiala, Parlamentul. Urmarea este ca cea mai importanta institutie a statului democratic a ajuns la o cota a credibilitatii care, psihologic cel putin, ne poate arunca imediat intr-o noua dictatura. Acelasi Presedinte a discreditat in asemenea hal si atat de sistematic Justitia, incat cetatenii nu numai ca nu mai au incredere in Justitie, dar incep sa nici nu mai respecte hotararile acesteia. Dar de ce sa vorbim despre cetateni, cand chiar institutii ale statului, incepand cu primariile si terminand chiar cu Guvernul, la indemnul sefului statului, nu mai indeplinesc hotararile instantelor de judecata?

Acum a venit si randul Curtii Constitutionale. Daca si ea este demonizata si decredibilizata, daca nici hotararile acestui organism nu mai sunt respectate si daca semnalul este dat de la cel mai inalt nivel, nu ne mai ramane decat sa constatam ca Romania se indreapta cu pasi repezi spre disolutie, spre anarhie, creandu-se astfel cele mai bune conditii pentru instaurarea unei dictaturi.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii