Constantinescu: “Gazprom s-a suparat pe Romania fiindca Basescu a distrus relatiile”   noiembrie 22nd, 2010

de Razvan Gheorghe, Inpolitics

Faptul ca Romania a pierdut in favoarea Bulgariei sansa de a fi membru in grandiosul proiect South Stream este “extrem de grav”, iar aceasta situatie se datoreaza modului in care regimul Traian Basescu a distrus relatiile bilaterale ale tarii noastre, sustine fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, in exclusivitate pentru Inpolitics.

“Nastase si Basescu au distrus relatiile bilaterale ale Romaniei”
“Din pacate, Romania a disparut in ultimii ani din politica externa regionala europeana si, dintr-un lidership regional asigurat in timpul mandatului meu de presedinte, tara noastra si-a pierdut cu desavarsire credibilitatea partenerilor externi. South Stream este un proiect mare, foarte important pentru o tara europeana. Romania a pierdut, astfel, o suma importanta, despre care a vorbit Putin cu prilejul vizitei sale in Bulgaria: 2 miliarde de dolari. Proiectul inseamna, insa, si forta de munca, locuri noi de munca. Romania nu a putut sa prezinte credibilitate deoarece aceasta a fost pierduta, treptat, in timpul guvernarii Adrian Nastase si, pierduta cu desavarsire, in regimul Traian Basescu. Tin sa amintesc ca situatia era total diferita in mandatul meu. Cand s-a nascut Proiectul Nabucco, Romania si presedintele ei au fost primii consultati in acest sens”, explica Emil Constantinescu.

“Rusii au dosare cu declaratiile lui Basescu”

El sustine ca declaratiile inconstiente proferate in ultimii ani de presedintele Traian Basescu si de oamenii din imediata sa proximitate au dus la pierderea totala a credibilitatii romanesti pe plan european. “Declaratiile lui Traian Basescu aduc prejudicii pe termen foarte lung. Afirmatii inconstiente si necontrolate de genul “Gazprom este armata rosie” sau “Marea Neagra e un lac rusesc” aduc prejudicii uriase. Sa va spun ceva care face parte din protocolul numirii unui presedinte de stat. Dupa ce mi-am inceput mandatul, cei de la SIE mi-au prezentat un dosar in care se regaseau toate declaratiile negative la adresa Romaniei, declaratii facute de presedintii altor state sau de oficiali. Declaratiile lui Basescu se vor regasi foarte mult timp in dosarele serviciilor secrete rusesti, fiti siguri. Acum avem nevoie de o perioada extrem de indelungata pentru a reconstrui relatia cu Rusia. Aceasta in conditiile in care, pentru Rusia, tara cu statut de mare putere, conteaza foarte mult prestigiul. Cioran spunea ca, pe plan intern, Romania este o tara in care nu exista consecinte. Ei bine, romanii ar trebui sa realizeze ca actele lor au consecinte si unele dintre acestea pot aduce prejudicii nationale”, subliniaza Constantinescu.

Scrisoarea doamnei Eltin

“Relatiile cu Rusia trebuie aduse la normalitate. In mandatul meu, acest lucru a fost realizat. Recent, intr-o scrisoare, doamna Eltin imi scria cum sotul ei, presedintele Boris Eltin, ii povestea, cand ajungea acasa dupa o intalnire cu delegatia romana pe care eu o conduceam, discutiile pe care le-a purtat cu mine”, isi aminteste fostul presedinte al Romaniei.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii