Cum a ajuns Romania vaca electorala pentru liderii francezi   noiembrie 25th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Doua evenimente petrecute in ultimele zile starnesc nedumerire in randul romanilor care, de decenii, au fost obisnuiti cu ideea ca Franta e sora noastra mai mare, care ne sare in ajutor de cate ori istoria ne ridica hopuri. E vorba de celebrul, de acum, incident intre Sarkozy si Basescu, dar si de declaratia cel putin ciudata a directorului FMI, de ieri, potrivit careia Romania e la un pas de colaps. Ce s-ar putea ascunde in spatele acestor atitudini?

Raspunsul e simplu: o afacere strict electorala intre doi adversari politici, in care Romania a ajuns pe post de vaca de muls procente.
Precum se stie, in Franta au loc, in primavara lui 2012, alegeri prezidentiale, iar batalia e din ce in mai aspra. Pe de-o parte, actualul presedinte, Nicholas Sarkozy, nu concepe sa rateze al doilea mandat, pe de alta, directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, se bate cu indirjire pentru a obtine nominalizarea din partea socialistilor, desi are de infruntat un adversar valoros, pe Segolene Royal.

Un sondaj dat zilele trecute publicitatii arata ca Strauss-Kahn ar castiga, acum alegerile prezidentiale, lucru enervant pentru Sarkozy. Ce treaba are Romania in aceasta afacere frantuzeasca? E lesne de observat: cei doi grei politici au ales tara noastra pentru a o folosi electoral, fiecare, intr-un alt mod. Ca lider de dreapta, Sarkozy se pliaza pe sentimentele nationalist-xenofobe ale unei tari si asa profund enervata de invazia maghrebienilor din ultimele decenii. Identificind Romania drept prezenta incomoda, prin ”ambsadorii” ei tigani, Sarkozy merge pe o strategie similara, daca vreti, cu cea a lui Vadim Tudor, la noi, pentru care problemele tarii au venit mereu din afara, de la unguri sau evrei, in timp ce bietii romani sunt un soi de victime perpetue. Pentru Sarkozy e necesar sa dea semnale cat mai clare in acest sens, iar intoarcerea spatelui cand e abordat de presedintele Romaniei e teatrul perfect, nici nu e de mirare ca imaginile respective au fost rapid urcate de francezi pe Youtube.

De cealalta parte, socialistul Strauss-Kahn trebuie sa abordeze, vrand-nevrand, o partitura diferita. De la inaltimea functiei sale la FMI, el joaca rolul de tatuc protector si ingrijorat al unor tari aflate in dificultate, cu Romania in prim plan, si care depind, totodata, de sfaturile sale. Cum sa nu aiba grija de poporul francez un presedinte care manifesta, iata, atata responsabilitate si protectie fata de alte popoare, pare sa fie mesajul subliminal pe care incearca sa il transmita tot mai des bossul FMI. Iar daca partitura respectiva este potrivita, de ce sa nu o si umflam nitel, pentru sporirea efectelor? Asa se explica declaratiile cel putin apocaliptice, dar si cam alaturea cu drumul, facute ieri de Kahn, potrivit carora Romania si alte citeva state aflate tot in relatie cu Fondul, ar putea intra in incapacitate de plata.

Mesajul nu se adreseaza cetatenilor romani, spanioli sau greci, ci strict celor francezi, care trebuie convinsi de maturitatea si sobrietatea lui Strauss-Kahn. Gratie acestei batalii politice interne din Franta, romanii au de tras in aceasta perioada, ”penduland” intre imaginea unei tari cu un presedinte-caricatura, umilit pe fata de greii Europei, si cea a unei tari aflate intr-o criza inca mai mare decat e in realitate. Lucru care ne va costa scump, bunaoara, la contractarea de imprumuturi externe, pentru ca spusele sefului FMI ne vor ridica, automat, dobanzile. O mascarada electorala care va continua si se va accentua, din pacate, pe tot parcursul anului viitor, pe masura ce alegerile din Hexagon se vor apropia de termen. Iar faptul ca liderii politici autohtoni, in loc sa-i dea un bobarnac lui Kahn, se reped sa ii pupe poala cu declaratii aprobatoare nu face decat sa adanceasca dificultatile.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii