UPDATE Demisia Rodicai Culcer, ceruta in CA al TVR   noiembrie 25th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Scandalul ia amploare, nervii au explodat in CA

Asa cum am promis, revenim cu amanunte. Sedinta CA s-a incheiat, scandalul ia amploare, insa. Concret, pentru a lamuri controversa in jurul emisiunii ”Ultima editie”, o parte a membrilor conducerii TVR au cerut audierea in CA a Rodicai Culcer, a moderatorului emisiunii si a producatoarei, cea care a refuzat audierea la comisia de Etica. (Ca o picanterie, unii dintre membrii CA au solicitat ca, odata cu audierea in cazul Paunescu, Culcer sa clarifice, odata pentru totdeauna, controversa privind apartenenta, sau nu, a ei la fosta DIE).

Supusa la vot, propunerea s-a lovit de un balotaj, 5-5, (doi membri ai CA au absentat de la sedinta, iar un al treilea, Traian Barbulescu, s-a abtinut de la vot)  moment in care presedintele Alexandru Lazescu a decretat ca propunerea pica. Dupa ce i s-a atras atentia ca regulamentul prevede repetarea votului, in caz de balotaj, Lazescu s-a vazut nevoit sa repete votul, dupa care s-a obtinut o decizie favorabila audierii celor trei, cu 6-5, odata cu revenirea lui Barbulescu la sentimente mai bune. Negru la fata, Lazescu a parasit sala pentru a da cateva telefoane, dupa care a revenit in sala si a anuntat ca Rodica Culcer i-a comunicat prin SMS ca refuza sa compara in fata Consiliului, pe motiv ca ar fi o ingerinta in activitatea editoriala. Consecinta a fost ca o parte au decis sa elaboreze un raport in care vor cere demiterea Rodicai Culcer si care va fi inaintat si Parlamentului, in zilele urmatoare.

Un alt scandal de proportii s-a declansat tot in jurul comisiei de Etica, al carei mandat a expirat, iar presedintele Lazescu a format, recent, o comisie electorala care sa aleaga noii membri, pentru patru ani, si al carei presedinte a fost desemnat Cezar Ioan. In cursul acestei saptamani, a cazut, insa, lovitura de teatru: cu cinci minute inainte de expirarea perioadei alocate inscrierilor la concurs, Cezar Ioan s-a recuzat din postul de sef al comisiei si s-a inscris la concurs, pentru a deveni membru. Cum Ioan e director al departamentului de Productie Editoriala, care inglobeaza mai toate redactiile din TVR, o eventuala propulsare a sa la sefia comisiei ar face ca membrii acesteia sa ii fie subalterni si pe linie profesionala, ceea ce inseamna, efectiv, emascularea organismului amintit. Dupa ce mai multi membri ai CA i-au semnalat lui Lazescu aberatia de mai sus, acesta a admis conflictul de ordin moral – dar nu si legal – si a venit cu ideea nastrusnica de a-i invalida mandatul lui Ioan dupa concurs, pentru calmarea spiritelor. Propunerea a fost respinsa, intrucat este nelegala, alegerile isi vor urma mersul de pana acum, dar finalitatea este ca sunt toate sansele ca, in curand, Comisia de Etica sa devina un organism complet decorativ, pentru ca a indraznit sa ceara sanctionarea intangibilei Rodica Culcer. In fine, de mentionat ca, pe parcursul intregii sedinte de CA, o serie de membri ai Consiliului, desemnati de catre structurile puterii (PDL, Guvern, Presedintie) au excelat prin iesirea sistematica pe coridor, pentru convorbiri telefonice aprinse, dupa care reveneau cu lectiile invatate. Intrebarea este: a ajuns Televiziunea Romana sa fie condusa direct din Modrogan ori de la Cotroceni?

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii