Razboiul Coreelor sau razboiul dolarului?   noiembrie 26th, 2010

de Dan Ioan Popescu, www.danioanpopescu.ro

Evenimentele din Orientul Indepartat – conflictul militar tot mai acut dintre cele doua Coree – merita analizate cu toata atentia, pentru ca impactul lor ar putea fi resimtit de intreaga lume, inclusiv de Romania.

Cum se stie, zilele trecute, anumite manevre militare ale Coreei de Sud au dus la o riposta feroce a nordului, soldata cu morti si raniti. Din acel moment, conflictul da semne de agravre, de la o ora la alta. Analistii spun ca la mijloc ar putea fi vorba de o manevra nord-coreeana menita sa intareasca autoritatea fiului cel mic al lui Kim Jong-Il, succesorul la sefia statului, care e suspectat ca ar avea o experienta politica prea mica. E posibil sa fie asa, dar, la fel de bine, e posibil sa asistam la o manevra cu implicatii mult mai mari, si nu atat una politica, ci, mai degraba, una economic-financiara.

Sa prezint, insa, faptele, pe scurt: recent, Federal Reserve a anuntat ca va lansa o emisie monetara masiva, de 600 de miliarde de dolari, pentru a cumpara obligatiuni, decizie care va duce, insa, la slabirea considerabila a dolarului. Lucru care convine de minune SUA, tara care are datorii de cateva mii de miliarde de dolari catre tari precum China, Japonia sau Arabia Saudita. Mai simplu spus, americanii au imprumutat si folosit dolari cu valoare mai mare si vor sa restituie unii cu valoare mai mica. Insusi presedintele Barack Obama sprijina acest demers, constient, probabil, ca e singura modalitate pe care SUA o au la indemana, acum, de a-si finanta deficitul.

Numai ca smecheria americana starneste panica si furia altor mari puteri, intre care China si Rusia. Pe undeva, chinezii chiar au dreptate sa fie contrariati, avand in vedere ca SUA au criticat vehement tara Marelui Zid tocmai pentru mentinerea monedei nationale la un curs artificial scazut – tot o smecherie economica menita sa stimuleze economia nationala si, mai ales, exporturile – iar acum exact ei sunt in situatia sa faca aceleasi manevre. Mentinerea yuanului la o cota redusa face ca produsele chinezesti sa sfideze la pret concurenta unor state precum cele occidentale, cat despre exporturi occidentale pe piata chinezeasca, nici nu se pune problema din cauza puterii scazute de cumparare a chinezilor; pe de alta parte, Obama a atras deja atentia, la randul sau, ca SUA nu mai au resurse sa subventioneze importul unor produse de la chinezi sau indonezieni.

De ce isi permit SUA, insa, si nu de ieri, de azi, emisia de moneda fara acoperire, o catastrofa economica pentru majoritatea celorlalte state ale lumii? Raspunsul e simplu: pentru ca pot. Dolarul e o moneda cautata pe toate pietele lumii si orice emisie e, in principiu, absorbita. Imi amintesc, bunaoara, ca acum mai bine de un deceniu tara cu cei mai multi dolari de hartie in rezerva valutara era…Singapore, pe atunci un tigru asiatic in plina expansiune. Acum, doua ”pompe” aspiratoare de dolari sunt China si Rusia, cu economii in dezvoltare, numai ca nici chiar ele nu isi pot permite sa faca americanilor orice joc financiar. Asa cum spuneam, un dolar mai slab dezavantajeaza statele care au rezerve masive din aceasta moneda si permite americanilor sa-si achite anumite datorii si costuri mult mai lesne. (De fapt, odata cu izbucnirea crizei mondiale, multe state au descoperit avantajele diferentelor de curs valutar si au actionat, rapid, in consecinta, stimuland masiv exporturile, in beneficiul economiilor proprii. Asta nu l-a impiedicat, totusi, pe cancelarul german Angela Merkel sa acuze Washingtonul ca inunda planeta cu lichiditati pentru a-si finanta datoriile si pentru a devaloriza dolarul).

Si, iata, cam in acelasi timp cu izbucnirea conflictului coreean, vine o stire-bomba: China si Rusia si-au dat mana si au decis sa elimine dolarul in tranzactiile dintre ele. O lovitura teribila pentru americani, pentru ca o asemenea intelegere, la care ar putea achiesa si alte state, va duce la o absorbtie mult mai scazuta a dolarului pe pietele internationale, adica exact ceea ce ar putea lovi mai tare economia americana. Decizia vine imediat dupa summitul G20 de la Seul, unde controversele dintre americani si chinezi au dus la lipsa unor progrese concrete in privinta reglementarii problemelor valutare internationale.

Ce consecinte economice ar putea avea escaladarea conflictului coreean? Prima si cea mai importanta este aceea ca, potrivit regulii de cand lumea, in cazuri de conflicte generatoare de panica, lumea se orienteaza, imediat, catre monedele statelor cu economii puternice – iar la loc de cinste in asemenea situatii e SUA –  ceea ce duce la aprecierea rapida a monedelor in cauza. Adica exact fenomenul contrar celui pe care il incearca americanii, intarire in loc de devalorizare pentru usurarea platii datoriilor.

Sa fie, deci, conflictul din pensinsula coreeana unul stimulat artifical de China, marele protector al regimului de Phenian, in intelegere cu Rusia? Atat timp cat Beijingul impusca doi iepuri dintr-un foc prin aprecierea dolarului, respectiv cresterea valorii propriilor rezerve de dolari, uriase, si lovitura economica administrata SUA, cea care, cum spuneam, solicita de mai multa vreme regimului chinez deprecierea yuanului, nu este deloc imposibil ca lucrurile sa stea asa. Nu ar fi decat o noua dovada ca, la nivel global, uriasii planetei se folosesc fara regrete de statele mici pentru a-si rezolva propriile probleme, chiar daca asta implica si varsare de sange.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii