PSD a gasit botanita pentru etnobotanice: ANPAS   noiembrie 26th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Afacerea produselor etnobotanice devine tot mai ingrijoratoare, consumul in randul tinerilor fiind de-a dreptul exploziv, in ultimul an, mai ales dupa esecul guvernului Boc de a stavili comertul cu moartea, cum s-ar putea numi businessul respectiv. O posibila solutie vine dinspre PSD, gratie unui proiect legislativ care reglementeaza infiintarea, de la 1 aprilie 2011, a unui nou organism guvernamental, care sa tina sub control fenomenul.

Concret, deputatul PSD Mugurel Surupaceanu, unul dintre adversarii consacrati ai comertului cu plante etnobotanice, a elaborat un proiect de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Produse Aromatice si de Sinteza (ANPAS), institutie publica noua, in subordinea Ministerului Sanatatii. Conform proiectului, ANPAS poate infiinta, cu acordul Ministerului Sanatatii, unitati teritoriale de inspectie si, dupa caz, de control de laborator, fara personalitate juridica si realizeaza controlul complex al calitatii, sigurantei si eficacitatii produsele aromatice sau de sinteza.

Legea defineste produsele aromatice sau de sinteza ca fiind cele obtinute prin supunerea substantelor din plantele medicinale sau aromatice, prevazute de Legea nr.491/2003, la tratamente precum extractia, distilarea, presarea, fractionarea, purificarea, concentrarea sau fermentarea; acestea includ substante din plante concasate sau pulverizate, tincturi, extracte, uleiuri esentiale, sucuri obtinute prin presare sau exudate procesate.

Se stipuleaza, de asemenea, ca productia, importul, distributia si utilizarea produselor aromatice sau de sinteza sunt admise in Romania numai dupa autorizarea de punere pe piata de catre ANPAS si numai in interes medical; autorizarea se certifica prin eliberarea autorizatiei de punere pe piata.
ANPAS propune Ministerului Sanatatii spre aprobare norme, instructiuni si alte reglementari cu caracter obligatoriu, vizand asigurarea calitatii, eficacitatii si sigurantei produselor aromatice sau de sinteza; elibereaza autorizatia de punere pe piata pentru produsele aromatice sau de sinteza, informand despre aceasta Ministerul Sanatatii cu 15 zile inainte de eliberarea acestui document; prezinta trimestrial Ministerului Sanatatii lista cererilor de autorizare; supravegheaza si controleaza calitatea produselor aromatice sau de sinteza in procesul de fabricatie si in toate situatiile in care exista alerte privind calitatea si efectul acestora si raspunde la solicitarile Ministerului Sanatatii privind realizarea de inspectii si activitati in domeniul sau de competenta; autorizeaza si controleaza studiile clinice care se efectueaza, dupa caz, pentru produsele aromatice sau de sinteza, in conformitate cu Regulile de buna practica in studiul clinic; initiaza si/sau efectueaza studii clinice sau preclinice si analize de laborator privind calitatea, eficacitatea si siguranta produselor aromatice sau de sinteza, in scopul asigurarii sanatatii populatiei; furnizeaza, in conditiile legii, la solicitarea institutiilor si unitatilor din domeniul medical si farmaceutic, materiale de informare referitoare la produsele aromatice sau de sinteza, stabilind contravaloarea serviciului prestat; hotaraste, dupa caz, suspendarea, retragerea sau modificarea autorizatiilor de punere pe piata pentru produsele aromatice sau de sinteza, comunicand Ministerului Sanatatii, in termen de 48 de ore, decizia luata, insotita de documentele care au stat la baza acesteia; elibereaza autorizatia de functionare pentru unitatile de productie a produselor aromatice sau de sinteza, in urma inspectiei efectuate etc.

Iata cele mai importante prevederi ale noii legi:
Art. 3. Productia, importul, distributia si utilizarea produselor aromatice sau de sinteza sunt admise in Romania numai dupa autorizarea de punere pe piata de catre ANPAS si numai in interes medical; autorizarea se certifica prin eliberarea autorizatiei de punere pe piata.
Art. 4. – (1) Este interzisa introducerea pe piata a produselor aromatice sau de sinteza daca acestea nu indeplinesc criteriile de clasificare, ambalare si etichetare.
(2) ANPAS solicita persoanei responsabile de introducerea pe piata a produselor aromatice sau de sinteza informatii legate de compozitia acestora si orice alte informatii utile in acest sens, cum sunt:
a) datele utilizate pentru clasificarea si etichetarea produselor aromatice sau de sinteza;
b) datele referitoare la cerintele de ambalare, precum si certificatul de testare in laboratoare agreate de ANPAS.
Art. 5. – Pe orice ambalaj al produselor aromatice sau de sinteza trebuie indicate lizibil, in mod clar si in asa fel incat sa nu se poata sterge urmatoarele informatii:
a) denumirea comerciala sau denumirea prin care furnizorul identifica produsul aromatic sau de sinteza;
b) numele, adresa completa si numarul de telefon ale persoanei care raspunde de introducerea pe piata a preparatului, indiferent ca este producator, importator sau distribuitor;
c) denumirea chimica a substantei sau substantelor prezente in produsul aromatic sau de sinteza;
d) simbolurile si indicatiile de pericol pt sanatatea umana;
e) natura riscurilor specifice atribuite consumului uman;
f) recomandari de prudenta;
g)cantitatea nominala – masa nominala sau volumul nominal al continutului in cazul produselor aromatice sau de sinteza oferite sau vandute publicului larg.
Art. 6. – (1) Atunci cand mentiunile prevazute de art. 5 se gasesc pe o eticheta, aceasta trebuie fixata bine pe una sau mai multe fete ale ambalajului, astfel incat aceste mentiuni sa poata fi citite orizontal in cazul in care ambalajul este depozitat in conditii normale.
(2) Dimensiunile etichetei sunt stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, iar eticheta este destinata exclusiv informatiilor prevazute de prezenta lege si, daca este necesar, informatii suplimentare referitoare la sanatate sau securitate.
(3) Eticheta nu este obligatorie atunci cand mentiunile impuse conform modalitatilor prevazute la alin. (1) si (2) sunt inscriptionate in mod vizibil chiar pe ambalaj.
(4) Eticheta se redacteaza in limba romana.
Art. 7. – Orice reclama pentru produsele aromatice sau de sinteza, in sensul prezentei legi, care permite unei persoane din publicul larg sa incheie un contract de cumparare fara a vedea in prealabil eticheta acestora, trebuie sa precizeze tipul sau tipurile de pericol indicate pe eticheta, fara a aduce atingere prevederilor Ordonantei Guvernului nr.130/2000 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta, republicata, cu modificarile ulterioare.
Art. 8. – Operatorii economici care distribuie produsele aromatice sau de sinteza sunt obligati sa tina, intr-un registru special, evidenta datelor de identificare ale fiecarui persoane fizice sau juridice care achizitioneaza astfel de produse, transmitandu-le lunar, sub forma de tabel, catre ANPAS.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii