Dulcegarii portocalii: maidanezul Blaga, Churchill Boc si Cuza Basescu   noiembrie 29th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Membrii PDL sunt veritabili campioni ai metaforelor si nu fac economie de epitete atunci cand se adreseaza unii altora. In cadru oficial, cel putin, pentru ca in rest, probabil nu ar suporta hartia ce denumiri ar putea adasta pe ea… Ultima figura de stil made in Modrogan il are in epicentru pe insusi premierul Boc, despre care am aflat ca e un Churchill al Romaniei. Sa ne reamintim, pe scurt, altele, asemanatoare, din ultimii ani.

Noul vechi lider al PD Dolj, Radu Berceanu, nu are ezitari cand e sa il compare pe premierul Boc cu legendarul Winston Churchill, considerat cel mai mare politician britanic al secolului. Si nu e vorba de inaltime, caci sir Winston nu avea decat 1,65, cam la fel ca Boc, ci de chestii mult mai inaltatoare. “Churchill a castigat razboiul si imediat a pierdut alegerile”, il plange anticipat Berceanu pe seful sau politic. Cand nu il lauda subalternii, o face Boc singur, cel care, prin august, se compara cu 2-3 mari lideri europeni: „Ma pot considera lider de sacrificiu in masura in care si Sarkozy, Merkel sau Jose  Zapatero  sunt lideri de sacrificiu” spunea el, in august.

Ioan Oltean e de alta parere, insa, si il retrogradeaza la nivel mioritic: “Daca premierul Emil Boc va reusi sa se tina pe pozitie si sa realizeze aceste reforme, va fi un Stefan cel Mare al zilelor noastre”. Malitiosii din opozitie au, insa, cu totul alta opinie, daca ne gandim ca Aura Vasile l-a comparat cu Hilter, iar Nastase cu Muc cel mic.

Tot e bine, sa recunoastem, pentru ca Blaga, asemuit de Zeus cu un buldog, a patit-o mai aspru, si nu cu oricine, ci cu insasi Elena Basescu, cea care l-a comparat cu un maidanez: „Cand stateam in curte la Modrogan, era si cainele Vasile, care era numit dupa numele lui Vasile Blaga, pentru ca acel caine era cel mai fidel partidului, la fel cum circula in folclorul de la noi din partid ca Vasile Blaga este cel mai fidel partidului. Asa il percep organizatiile. Asa il percepe partidul” spunea EBA, mai an, in Ziua de Cluj.

Dar poti sa te superi pe fiica lui Zeus? Mai ales cand ea, inaintea alegerilor de la organizatia de tineret a PDL, se compara, public, pe sine cu George Bush Jr., care, si el, a facut cariera politica pe spatele presedintelui de tatine-sau… Desigur, Associated Press are o viziune usor diferita, si o compara cu papusa Barbie, adica blonda, sexi, si cu plastic in loc de creier, dar asa sunt ziaristii, negri in cerul gurii.

Si Gheorghe Falca e tare in comparatii. Pentru sine si-l rezerva pe Iuliu Maniu, stirnind furia PNȚCD Arad, iar pe Traian Basescu il asemuie lui Cuza, cel care ”a ramas in istorie, iar cei care au denigrat atunci, nu stie lumea despre ei. De aceea noi, PDL, credem ca facem istorie pentru romani”.

Mai plastic, asa cum ii sta bine unui ‘telectual fin, Theodor Paleologu il compara pe Traian cu o pleasca.

Elena Udrea tocmai a fost, si ea, pusa pe piedestal drept noul Kill Bill al politicii, de catre colega Raluca Turcan, in timp ce Ioan Oltean, suflet de poet, o asemuie soarelui de pe cer.

Numai rautaciosul de Cristi Preda si-a permis sa o compare cu Prigoana Junior, care a ales sa faca o cariera in politica cu reteta bani plus scandaluri mediatice. Iar Puiu Hasotti, alt rautacios, dar liberal, a comparat-o cu Mita Biciclista, nerealizand ca ii face un deserviciu avangardistei de la inceputul secolului 20.

Monica Macovei s-a ales, si ea, de la colegii pedelisti cu porecla “Corado Cattani” a Romaniei, mai putin de la junii PSD, condusi, pe vremuri, de Ponta, care au poreclit-o Johnny Walker, probabil din cauza ca e zvelta precum o sticla.

Cel mai bine s-a scos, insa, Monica Ridzi, ea fiind comparata, tineti-va bine, cu biblica Maria Magdalena. Iata ce spunea deputata PDL Brindusa Novac, anul trecut, in iulie, despre ministresa Tineretului: „De ce intotdeauna cand cineva arunca cu pietre, sariti si ajungeti chiar sa-l sufocati pe omul respectiv? Daca dam timpul inapoi, acum 2000 de ani, acelasi lucru se intampla, era sau nu vinovat omul, mai intai se arunca cu pietre”.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii