Mamicile sunt rupte in doua   noiembrie 30th, 2010

PD-L a facut o noua isprava. A luat inca o masura de pomina. A taiat la jumatate, dintr-o singura lovitura, dreptul mamicilor de a-si ingriji copiii. Pana la efectul social, efectul in plan politic poate fi devastator. Din nou, coalitia se poate rupe. O noua sansa pentru opozitie. Unii fac tot ce pot pentru a-si subrezi pozitia la putere dar, in acelasi timp, nu se dau plecati. Altii, din opozitie, fac tot ce pot pentru a slabi credibilitatea puterii dar, in acelasi timp, evita sa formeze o majoritate sa preia Executivul. Este doar un calcul cinic? Sau este prostie? Daca este un calcul cinic, este un calcul prost. Pentru ca, de la o vreme, toate cercetarile de piata ne arata ca hemoragia PD-L a incetat. Partidul a ajuns, practic, la nucleul sau dur de 10 – 12 la suta si nu se va mai duce in jos. Iar ceea ce a pierdut pana acum PD-L din electorat s-a deplasat intr-o masura apreciabila in zona nehotaratilor. Si, la o adica, acesti nehotarati pot fi, din nou, amagiti de Basescu.

Sa revenim, insa, la situatia mamicilor care nu mai au dreptul, pentru ca asa vrea Guvernul Boc, sa se consacre cresterii copiilor decat un an. Ele sunt fortate sa-si paraseasca pruncii pentru a munci. Unde? Din momentul in care au nascut si pana cand s-a scurs un an de la acest eveniment, multe din societatile comerciale in care aceste femei au lucrat nu mai exista. Ele au dat faliment. Tot gratie Guvernului Boc. In realitate, in Romania somajul este inspaimantator. Este adevarat, nu acelasi lucru se intampla si in plan statistic. Statistica minte. Minte pentru ca nu-i numara pe cei care nu mai au dreptul la ajutorul de somaj. Si care nu mai sunt niciunde inscrisi in acest scop. Asa ca, si la acest capitol, Romania este demna de Guiness Book. Noi numaram doar pe cei ramasi pe drumuri in ultimul an. Ceilalti nu mai conteaza. Si spunem ca numarul somerilor a scazut. In timp ce el a crescut exponential. Cum putea sa scada, cand s-au inchis sute de mii de intreprinderi? Cum putea sa scada, cand si bruma de locuitori ai comunelor – iar populatia de la sate ocupa o pondere extrem de mare – care mai lucra undeva, pana la venirea la putere a Guvernului Boc , acum este si ea pe drumuri. Sau, ma rog, prin ograda, cautand un ou de gaina si un cocean de porumb.

Masura luata de Guvernul Boc de a taia la jumatate dreptul mamicilor de a-si creste copiii loveste in toata populatia. Chiar si in cei care nu se afla in aceasta situatie. Din simplul motiv ca patronii vor avea de suportat costuri mai mari, iar alta categorie, parintii si rudele, va fi expusa unui efort suplimentar, acela de a creste copiii altora. Educatia insasi va avea de suferit. Lipsiti de apropierea mamei, copiii se vor dezvolta mai greu. Si poate mai stramb. Asa incat se revolta pana si politicienii. Nu numai cei din opozitie. UDMR face, din nou, scandal. Ameninta iar cu ruperea coalitiei. Si ce li s-ar mai putea da la schimb?

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii