Reactia rapida si construirea opozitiei   decembrie 27th, 2010

Daca facem o analiza, fie ea si succinta, a modului in care a decurs in 2010 batalia putere – opozitie, putem trage cateva concluzii interesante. Si importante pentru ceea ce va urma. Succint, putem spune ca PSD, PNL si PC au stiut sa-si creeze tehnici si proceduri de reactie rapida in fata unor provocari ale puterii dar, in acelasi timp, au fost incapabile sa-si elaboreze o strategie pe termen lung, tipica pentru o opozitie unita. Aceasta i-a lipsit. Si aceasta este si marea sansa pe care o are opozitia in 2011.

A fost cea mai dezastruoasa guvernare din istoria recenta. Mai lipsita de coerenta, chiar si decat guvernarea comunista. Efectele asupra populatiei sunt devastatoare. Instantanee pe termen mediu si pe termen lung. Pentru ca Romania sa-si revina in absenta unor miracole, in care eu unul nu prea cred, va fi necesar sacrificiul a doua, trei generatii. Credibilitatea regimului Basescu, atat cea interna, cat si cea externa, s-a prabusit. Se indreapta in mare viteza catre zero. Dar asta nu schimba raporturile din Parlament. PD-L, agatat de balamaua UDMR, se prevaleaza de rezultatul obtinut prin furt al ultimului scrutin. Pe o majoritate parlamentara, care nu mai corespunde, sub nicio forma, cu vointa si sperantele electoratului. Confruntata cu o asemenea situatie, cu totul si cu totul inedita, in care un guvern si un presedinte, cu totul si cu totul impopulari, nu demisioneaza si se cramponeaza in continuare de putere, opozitia s-a marginit la un simplu razboi de gherila politica. Pana in prezent, nu a elaborat niciun mecanism prin care sa poata prelua, si cat mai repede, conducerea.

Nu este o operatie prea dificila ca, de cate ori Guvernul, condus de Traian Basescu, incearca sa forteze nota si Constitutia si mecanismele democratice, ocolind procedurile parlamentare, partidele din opozitie sa reactioneze prompt. Prin parasirea plenului ori a uneia dintre Camere, prin boicotarea lucrarilor in Comisii ori in birourile de conducere din Parlament, prin recursul la Curtea Constitutionala si asa mai departe. A avea un asemenea tip de reactii – e adevarat, cat se poate de necesare – este o joaca de copii. Liderii PSD, PNL si PC nu au nevoie de prea multa imaginatie pentru a riposta in fata unor atacuri sistematice impotriva regulilor democratice de care se face vinovata puterea. Dar credibilitatea opozitiei nu mai are unde sa creasca. Tot ceea ce pierde PD-L pleaca in neant. In Romania tacuta. In Romania partial manevrabila la viitoarele alegeri.

In 2011 este nevoie de altceva. In 2011, si inca de la inceputul anului, opozitia trebuie sa raspunda la intrebarea daca Romania merita sa fie sacrificata, iar daca raspunsul este afirmativ, atunci poate astepta linistita, si fara a face eforturi suplimentare, alegerile la termen. Ceea ce ar permite regimului Basescu ca, pe ultima suta de metri, sa recurga, sacrificand si mai mult interesele nationale, la masuri populiste si la organizarea unui mecanism de furt electoral fara precedent. Sau dimpotriva. Opozitia poate decide ca este in interesul natiunii sa rastoarne, in cursul acestui an, puterea. In aceasta eventualitate, ea are obligatia sa propuna o alternativa asumata in comun si sa faca publice numele persoanelor care vor conduce statul si viitorul Executiv. Este marea provocare a anului 2011.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

8 comentarii

decembrie 27th, 2010 at 16:03
georgeolah spune:

Adevarat spune SRS in ceea ce priveste guvernul ,da nici cu ”opozitia” nu mi-e rusine. Uite ce au devenit liberalii condusi de Rica Venturiano chiulangiul parlamentului o ”clica” in jurul sefului la care s-au alipit trompetele refuzate de Basescu ,Renate Weber, Saftoaica, Petre Roman si amantele sefilor Gorghiu, sotia ulteriora a lui Antonescu ,dealminteri o doamna inteligenta si cu bun simt.E Antonescu urmasul Bratienilor sau macar a liberalilor din anii ’90, nici vorba, e exact stampila pe care i-a pus-o Plesu ,Rica Venturiano.Imi pare rau da asta e imaginea mea, cel putin !

decembrie 27th, 2010 at 17:51
MARIN spune:

Interesant comentariu.
Domnule SRS cred ca, dvs.(OAMENII din mass-media) aveti un mare rol in impulsionarea opozitiei de a lupta pentru popor si a constientiza poporul despre necesitatea sustinerii demersului opozitiei.

decembrie 27th, 2010 at 22:56
latinist spune:

Plesu, acest mare intelectual si pupincurist basist de altfel…mda. Nu cred ca valoreaza vreo „stampila” de-a sa o ceapa degerata. Cat despre Antonescu, daca opozitia va strange randurile, cu o alianta, ceva, are sanse reale in 2014.

decembrie 27th, 2010 at 23:29
alexandrubidileci spune:

-Maestre,–„intuitia” imi spune ca aceasta Europa fara rost ,trebuia transata de aliati imediat dupa abdicarea lui Mihai, cf” testamentului lui CarolII”. Odobleja filosofa consonantist ca–„socialismul va izbandii numai intr-un stat mondial dar e prea devreme”- iar acum cu internetul- e momentul. Burghezia rosie europeana, dupa ce a cumparat pe 99 de ani pamant,proprietati in est, le vor vinde pe nimic chinezilor,care vor face curat in visterie, dar si agricultura,transport, energie, bani lichizi ptr.FeMeI. Asa chinezii vor rezolva foamea lor, euro-dolari de tip iranian vor umple conturile fratilor europeni, pe care ii vor cheltuii in Tibet pe tratament psihic,apoi europa veche va desfinta euro si se vor intoarce la moneda nationala.Experimentul a fost verificat de america(care nu pica) pe japonezi,– dar a durat 10 ani nu 99.Retehnologizarea Rusiei(OF china town) si a Europei de est de manageri chinezi cu couching nemtesc ,e un fel de intoarcere a otelului acasa ca minereu curatpentru indieni.Romanii cauta un MOISE de vanzare sa-i duca definitiv in afganistan—-Asa glasuitorii in engleza vor popula Romanica si controla Europa–Doamne ocroteste America pe drumul intoarcerii,ca Romania ai pierdut-o la osateci–!

decembrie 28th, 2010 at 02:34
Sibilla spune:

2010 – anul în care mitocanul băsescu Traian s-a răzbunat pe români !
2011 – anul în care fufa blondă care se intitulează urmaşa mitocanului, se pregăteşte de campanie, pe banii grei, tăiaţi de la * prostime *, pompaţi în curul şi decolteul fufei, pardon, * soarele * pedelacheilor.
Tăcem din gură
Din tot, ne-a mai ramas aieve,
acest zid grav, aceste dreve.
Crunt ferecati în piatra dura
cu pumnii strânsi, tacem din gura.
Tacem, parc-am tacea de veacuri
ca niste funduri vechi de lacuri.
Si ferecat în bezna sura,
de mii de ani, tacem din gura.
Ei: ziduri, lanturi, temnicerii,
noi, numai cremenea tacerii.
Ei, biciuri cu batai si ura,
noi, urias înghet pe gura.
Deasupra vremii si genunii,
tacem ca spinii si taciunii.
Tacem ca lama de custura,
tacem mereu, tacem din gura.
Ne linge frigul pe ciolane,
ei, foame, cuie si ciocane
si orice zi e-o muscatura.
Scrâsnind din dinti, tacem din gura.
Tacem ca lacatul pe use,
tacem ca focul sub cenuse,
tacem… dar noaptea sub celule,
vuiesc torente nesatule.
Un zgomot bubuie departe,
se darma parca ziduri sparte
si parca lanturi cad în zgura.
Noi asteptam, tacem din gura.
( Radu Gyr – Închisoarea Aiud )
Se tot acumulează… ură ? Vuiesc… vuiesc prea surd ? vuiet de … ură ?… continuăm, tăcem din gură… Până-ntr-o zi… sătui de toate, toţi, minciună…
Continuăm… tăcem din gură… deasupra ţărişoarei, nori… De ură.
Ei semănat-au vânt de ură şi tot ei, culege-v-or … furtună…
http://sfinx777.wordpress.com/2010/12/27/noi-asteptam-tacand-din-gura/

decembrie 28th, 2010 at 08:51
noname spune:

Moarte porcului de basescu si gastii lui de tarfe si homosexuali !

decembrie 28th, 2010 at 15:50
georgeolah spune:

pt. latinist: Stampila oricui nu conteaza decat daca are substanta, ori in cazul de fata, zic eu, are, iar Plesu e totusi un om deosebit, o dovada e ca a plecat ulterior de langa Basila.

decembrie 28th, 2010 at 21:47
PAUL SNAIDER spune:

De ceva timp ati inebunit lumea. Uite alianta , nu e alianta. Cei doi “capi ” ai opozitiei parlamentare ar trebui sa inteleaga ca nu sunt singuri. Ei ar trebui sa initieze un proiect de mobilizare a tuturor partidelor, si cele ne-parlamentare, a societatii civile ,a presei, sa intocmeasca un program de actiuni contra actualilor “criminali ” ai Romaniei.Cred ca sa inteles ca in Parlament nu mai e nici o sansa de actiune democratica. Un memorandum sa fie adresat tuturor Guvernelor europene, tuturor Parlamentelor, tuturor ambasadelor in care sa se explice cu argumente (care slava Domnului sunt ) incalcarea principiilor statului de drept : -furt in Parlament,- legi si OU ne-constitutionale , -legi retroactive promulgate in cirdasie cu CCR, declararea in mod oficial de catre prim-ministru a faptului ca nu va respecta Hotaririle judecatoresti. etc Asa nu se mai poate. Multi tipa; fara violenta. Suntem intr-un stat de drept. Oare ? Cind vine Boc si spune ca nu respecta instantele de judecata , ce stat de drept mai e ? Tocmai asta-i pericolul. Daca justitia este politizata si asculta la comenzi politice, vezi CCR, la ce te poti astepta ?