Adrian Sobaru   decembrie 28th, 2010

de Valentin Nicolau, www.noriimei.ro

Nu am amintirea unei intalniri cu Adrian Sobaru. Poate ca ne-am intersectat pe holuri, poate chiar am schimbat candva cateva cuvinte. Il am acum in minte doar zburand… Am evitat mult sa pun pe hartie aceste ganduri, dar fapta lui m-a marcat, mi-a impus respect. Reactia celorlalti insa m-a indignat, iar tacerea colegilor m-a dezamagit si m-a dezgustat.

Am spus de multe ori ca TVR e o Romanie in mic. Inerta, lasa, duplicitara, cu conducatori cinici care se spala pe maini, catalogand curajul ori disperarea drept nebunie. Intr-adevar, in toate societatile alienate doar „nebunii” mai au curajul sa spuna adevarul. Ticalosia conducatorilor merge pana la „darnicia” – ca semn al grijii purtate angajatului – de a-i oferi consultanta psihiatrica in locul unui trai decent si al unei vieti demne. Ma apuca deznadejdea de fiecare data cand conationalii mei imi aduc aminte ca traiesc intr-o tara unde curajul si onoarea nu sunt nici pe departe pretuite, ci ajung fapte inutile, bune doar de stiri senzationale. Nu provoaca treziri de constiinte, ci doar ochi pusi in pamant in cadenta de turma.

TVR a redevenit un monstru bleg, de aceea nu ma asteptam sa se ridice cu forta in apararea lui Adrian Sobaru. Dar nici nu-mi inchipuiam ca toti colegii lui sa taca. Speram ca macar cativa, cu care am lucrat si despre care credeam ca nu s-au vandut cu totul, vor avea glasul revoltat, vor face un minim gest de solidaritate. Tacerea i-a facut complici ticalosiei. TVR nu a ajuns doar televiziunea cu ecranul cel mai mic, ci si cu cele mai putine caractere care-si respecta demnitatea profesionala si umana si n-o dau la schimb pentru un post de consilier, de realizator de emisiuni, de director, de supravietuitor intr-o institutie-fantoma.

Pretuire si admiratie, Adrian Sobaru!

Sunt jenat ca am condus candva o institutie care a ajuns in asa decadere.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

10 comentarii

decembrie 28th, 2010 at 13:54
PAUL SNAIDER spune:

TVR nu a ajuns doar televiziunea cu ecranul cel mai mic …”, dar, adaug eu, a revenit la tuburile catodice; PL500, DY etc. Pacat de singele varsat. Am ramas la vechea meteahna. Unul porunceste , ceilalti comanda. Ce sa faci cind in fruntea TVR troneaza o securista ? Felicitari pentru articol.

decembrie 28th, 2010 at 13:55
PAUL SNAIDER spune:

Erata ; Unul porunceste ceilalti executa

decembrie 28th, 2010 at 15:13
felix-gabriel lefter spune:

Rusine! Mai e ceva de adaugat, dupa sindrofia de la Sinaia?

decembrie 28th, 2010 at 19:40
d-usa-atlanta spune:

Da,Felix,urmeaza sindrofia de Revelion !

decembrie 29th, 2010 at 05:57
Huhu Ciu spune:

De consultanta psihiatrica au nevoie portocalii care au confiscat , furat puterea!

decembrie 29th, 2010 at 09:43
Elena spune:

Eu sper ca se va gasi cineva ca macar nepotii, nepotilor nostri sa invete despre gestul lui intr-o zi in cartea de istorie a acestui popor chinuit. Si totusi cei ce aveti putere mai multa decat noi multii asemeni acestui baiat, faceti ceva sa scapam de ei.faceti ceva , eu nu stiu ce dar inca mai cred ca binele trebuie sa invinga raul

decembrie 29th, 2010 at 11:44
georgeolah spune:

pt Elena. Gestul asta e al unui disperat patetic din care nu se poate invata nimic, poate ceva de genul ”Nu faceti ca el” ca nu ajuta la nimic, nici lui personal, nici imaginii tarii sau parlamentului.Si sant foarte multi in tara asta care castiga de trei ori mai putin ca el si nu se omoara,”O lupta-i viata deci te lupta” cica 2000 lei pe luna castiga Sobaru, asa ca lamentatiile tale nu sant bune de nimic, stiu ai tot dreptul sa-ti exprimi un punct de vedere sentimentalist de inteles, da nu are nimic de-a face cu istoria. Toti stam si asteptam sa faca altii ceva impotriva a ceea ce noua nu ne convine ! Nu tine , vezi revolutia , certificatele de revolutionar si ceea ce a ajuns tara azi datorita ”poporului roman” harnic ,viteaz, eroic, destept,etc etc etc…

decembrie 30th, 2010 at 16:43
Elena spune:

@domnule George Olah.Pentru ca va prezentati numele banuiesc ca sunteti cineva cunoscut, persoana publica probabil.Si numele meu este adevarat il pot spune si pe celalat dar eu sunt o anonima asa cum spuneam si in postare.Dar vreau sa va raspund totusi.Nu cred ca nu aveti de invatat nimic , chiar daca spuneti de buna credinta asta e pentru ca nu ati trait ce a trait el.EU, probabil spre deosebire de dumneavoastra am avut sotul ani imobilizat la pat.Cred sa fie de ajuns ce va spun fara sa va mai dau alte amanunte ce inseamna asta , pentru ca nu-mi place sa trezesc mila, probabil asta dorea si el.Unul am sa-l dau totusi ,si mie mi s-a taiat indemnizatia de insotitor patru ani in timpul lui Constantinescu ,lucru ce nu-l mai aminteste nimeni, poate am fost mai putini , sau poate ….nu stiu ce se intampla atunci dar va spun ca si eu atunci daca as fi avut posibilitatea lui as fi facut la fel.Asa ca va rog sa va revizuiti afirmatiile ca nu se poate invata decat ??//NU faceti ca el// si ceea ce spuneti cu castigul e aproape de aberant, nu mai expicitez as puteau-o face dar nu vreau, nu cred ca merita.Lamentatiiile mele nu sunt //lamentatii// ci adevaruri.Daca as fi simtit ca esti un taliban pldist nu-ti raspundeam pentru ca ei sunt niste incompetenti cinici cu patru clase, fara suflet si as mai putea continua ….. Asa ca am simtit ca esti putin altfel un pldist mai moderat sau un om adevarat inselat de ei de aceea ti-am raspuns .Deci eu cred ca Adrian pe care eu nu pot sa-l ajut cu nimic ca nu am posibilitati dar te rog sa intelegi ce spun eu si daca chiar ai posibilitati sa-l ajuti.Multumesc si domnului SRStanescu ca ne da voi si posibilitatea sa comentam pe aici.

decembrie 30th, 2010 at 18:10
georgeolah spune:

Problemele personale sant personale si nu trebuie sa implice patetismul si mila publica ,asta e ideea si repet nu e vorba nici pe departe de istorie. Daca ar fi facut ceva impotriva celui ce a determinat situatia sa si a multora in tara sa , era o alta problema.Dar prin gestul sau disperat patetic nu a facut decat sa mai de-a o palma imaginii tarii fara sa rezolve nimic,nici problema sa macar, deci de asta nu e istorie ci mai degraba isterie sentimentalista. In ceea ce priveste simpatia mea sau apartenenta la pdl nici vorba total opus si simpatizant al liberalismului si taranistilor asa zisi istorici.

decembrie 30th, 2010 at 19:14
Elena spune:

@georgeolah. Daca probabil , asa cred, nu mai sunteti in tara si credeti ca gestul lui a mai dat o palma tarii sunteti in mare greseala.O mai mare palma tarii decat reprezentantul ei cand se plimba printre participantii la reuniune Eu si nu-l baga nimeni in seama nu cred ca a mai dat-o cineva , sper sa fi vazut imaginile despre care vorbesc.Si pentru ca spuneti ca sunteti admirator de dreapta sper ca ati inteles ca eu sunt de stanga si nu as dori sa-mi spuneti ca de gestul lui e de vina//Iliescu // asa cum raspund toti cei de dreapta , ci de gestul lui sunt de vina cei concreti cei de acum cei ce i-au provocat declicul , asa ca durererile lui fiind adevarate si constientizate, vezi scrisul de pe tricou, ele sunt istorie, istorie neapreciata la nivelul la care merita