Tradarea controlata   decembrie 29th, 2010

Cand Uniunea Sovietica a consimtit la deschiderea unei perspective liberale pentru statele satelit, dupa ce ea insasi aplicase perestroika, nu s-a gandit, evident, la ceea ce a urmat de fapt. Planul Moscovei consta intr-o cosmetizare a politicilor, devenite prea rigide, ale statelor din Est iar operatiunea trebuia facuta sub control, astfel incat si in continuare influenta Moscovei, in aceasta zona istorica, sa poata fi conservata. Rolul spionajului, in acest context, a fost esential. Ce a dorit Uniunea Sovietica si ce s-a intamplat?

Desi intregul proces trebuia sa se desfasoare in mod coordonat si controlat, Kremlinul a scapat situatia de sub control. In primul rand, chiar in Uniunea Sovietica, liberalizarea – ceva mai mult decat o simpla cosmetizare economica si politica – a imprimat o miscare centrifuga. Care a condus la disolutia Uniunii Sovietice. In aceste conditii, era firesc ca si in celelalte state din Europa procesul sa fie chiar accelerat sub influenta democratiilor occidentale. Ceea ce s-a si intamplat.

Dar care a fost rolul spionajului la care m-am referit in primul alineat? El a continuat sa fie vital. Pentru ca pana si derapajul care a avut loc, gratie spionajului sovietic si apoi rusesc, a putut fi controlat. Exceptionalul analist politic Dan Pavel a consacrat un editorial acestei teme. In esenta, el a observat un fapt esential. Si anume ca, dupa 21 de ani de la caderea Zidului Berlinului, niciunul dintre spionii Uniunii Sovietice nu a fost devoalat in mod oficial. Ce inseamna acest lucru? Singura explicatie este ca ei continua sa se afle pe statele de plata ale serviciilor secrete de la Moscova. Si sa isi indeplineasca misiunile.

Care sunt misiunile logice ale unor spioni ai Moscovei din fostele state satelite? Cum ar fi, de pilda, Romania. Ce urmareste Rusia? Care sunt obiectivele ei pe termen scurt, mediu si lung? In esenta, Rusia incearca sa-si consolideze pozitiile strategice in Europa. Sa negocieze cu partenerii vest – europeni de pe pozitii de forta. Pozitiile de forta sunt date de statutul economic si militar al Rusiei. Starea economica si militara depinde, in mare masura, si de performantele sau contraperformantele spionajului. Un domeniu in care,  intotdeauna, Rusia a excelat.

Faptul ca Moscova si-a pastrat intact corpul de spioni, din fostele state satelite, demonstreaza consecventa Kremlinului in ideea de a se afirma si in continuare ca o forta de prim rang, cel putin la nivel european.

Si acum urmeaza intrebarile cheie. Cati spioni a avut Rusia in Romania, in decembrie 1989? Cati spioni are acum? Cu alte cuvinte, cate persoane au fost racolate in ultimii 21 de ani? Cati dintre spionii Moscovei actioneaza in domeniu economic, cati in domeniul militar, cati sunt agenti de influenta si cati sunt in postura de cartite, adica spioni adormiti? Cati dintre acesti spioni sunt plasati in inalte sfere politice?

Si doua intrebari capitale. Care este amploarea prejudiciului pe care spionajul rusesc il aduce interesului national romanesc? Si care este amploarea prejudiciului pe care, prin intermediul romanilor, rusii il aduc Uniunii Europene?

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

6 comentarii

decembrie 29th, 2010 at 15:44
PAUL SNAIDER spune:

Cati spioni are acum ? Greu de spus, citi . Dar pe unul il cunosc. Cel cu vaporasele.

decembrie 29th, 2010 at 17:52
Arogantu' spune:

Presupun ca te referi la INCULPAT, dar in cazul lui este vorba de vaporasele … LIPSA LA INVENTAR !

decembrie 29th, 2010 at 19:56
PAUL SNAIDER spune:

Romania se scufunda
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT_UwzeE3xaNihGGPYdlWoFK44NLQA9ltHxN1JaVEkHW2YBRDSp

decembrie 29th, 2010 at 20:51
cosmar spune:

Sa nu uitam de bunicuta care cheama minerii sa ii rezolve problemele cu „golanii”. „Rusia, dragostea mea” i-a „pus capacul” amicului cu gura patrata (dan iosif) ce incepuse sa devina un martor incomod al furtisagului din dec 89.

decembrie 30th, 2010 at 15:11
haiducul spune:

Azi dimineata Traian Băsescu încă nu era hotărît unde va fi în noaptea Anului Nou. Deşi, în principiu, doreşte să facă un chef de pomină la Predeal, în compania metresei Elena Udrea, consilierii acestuia caută să aranjeze pentru miezul nopţii un loc cu oameni prietenoşi, de unde el să transmită un mesaj românilor.
El doreşte să îşi ţină discursul într-o piaţă publică, unde se vor organiza petreceri, pentru a arăta că este mai popular decît niciodată. Sînt luate în calcul municipiile Braşov, Ploieşti şi Bucureşti, dar SPP-ul nu recomandă ieşirea într-un loc aglomerat, susţinînd că nu poate lua măsuri care să garanteze că Traian Băsescu nu va fi fluierat, înjurat sau chiar atacat.

decembrie 30th, 2010 at 18:27
Eugen spune:

Draga „Cosmar”,

Ai atins o coarda sensibila. Ce-ar fi sa ne povesteasca prietenul tau Basescu, acesta Satana a Romaniei, cum s-a lansat el in politica postdecembrista. Singur a afirmat ca el a intrat in politica „bogat si cinstit”. Mai concret, cum a ajuns el ministru in Guvernul Roman. Desigur, si Roman ar putea sa ne spuna multe. Ar avea si motive, numai curaj sa aiba. Cat despre Dan Iosif, el a fost anticamera lui Basescu pentru Roman. Chiar el a declarat-o cu cateva luni inainte de a muri la o emisiune TV…