Adevaratul motiv al rezervelor PSD fata de alianta PNL-PC: Geoana   ianuarie 11th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Multi observatori vor fi remarcat deja ezitarile stranii ale PSD vizavi de alianta cu PNL si PC: ba e de acord cu ea, ba nu e, ba e oportuna dupa locale, ba acum. Motivul acestui tango e simplu si poarta un nume: Mircea Geoana.

In noiembrie anul trecut, PSD dadea semnale ca nu ar fi total dezinteresat de o alianta cu PNL inregistrata la tribunal, dar numai dupa localele de anul viitor. A urmat un soi de balet straniu pe marginea acestui subiect, un pas inainte – unul inapoi, pana cand PC a rupt alianta cu social-democratii si a lansat una noua, cu PNL. Ulterior, Ponta si-a manifestat dispozitia pentru o alianta cu noua ACD, dar lucrurile tot nu sunt limpezi, iar PSD – partidul lance de altadata – lasa impresia ca nu prea stie ce vrea, desi vocile grele ale partidului, cu Iliescu si Nastase in frunte, saluta deschis ideea de alianta.

Explicatia misterului ar putea fi urmatoarea, conform unor surse din partid: in PSD se pregateste un nou scandal, care ar putea impieta direct asupra alipirii social-democratilor la ACD. Mai precis, plecarea lui Geoana la PC, unde il asteapta fotoliul de presedinte, e ca si batuta in cuie, la inceputul sesiunii din februarie, seful Senatului fiind pregatit sa amorseze un nou conflict, in zilele urmatoare, care sa ii aduca necesara excludere.

Practic, se pare ca s-a creat un soi de cerc vicios, pentru ca Geoana e constient, la randul lui, ca daca nu pleaca inaintea incheierii unei aliante, politice ori juridice, intre PSD si ACD, protocolul care se va incheia va interzice unui partid semnatar sa accepte fosti membri ai altui partid semnatar. Ceea ce, in caz de excludere din PSD, l-ar cam lasa “singur” pe lume, cu optiunea PDL sau UNPR.

Dat afara, insa, inaintea constituirii de facto a aliantei si in absenta vechiului protocol cu PC, Geoana se poate inscrie linistit la conservatori, fara ca PSD sa poata obiecta in vreun fel.

Marea problema e ca, ulterior, liderii din Kiseleff vor fi nevoiti sa participe la negocieri cu o alianta din care va face parte si “junghiul” Geoana, lucru, sa recunoastem, destul de incomod. In plus, dupa plecarea lui Geoana, PSD ar putea revendica sefia Senatului, pentru a-o da altui pesedist, dar nu e clar ce atitudine va adopta fata de chestiune actuala putere, care detine majoritatea. Comic ar fi sa il ajute pe Geoana sa-si pastreze postul, prin tergiversari ori alt tertip, ceea ce ar incurca PSD de-a binelea.

In fine, e foarte posibil ca fostul lider al PSD sa fie urmat si de alti cativa parlamentari ai partidului, ceea ce va ajuta PC sa-si constituie propriile grupuri parlamentare. Din acel moment, situatia politica ar incepe sa semene cu cea din 1992, cand cel mai important partid de opozitie, PNL, a ales sa iasa din CDR si sa mearga, orgolios, pe cont propriu in alegeri. Imediat dupa decizie, un grup de liberali nemultumiti au format un partid liberal mai mic, care a intrat in CDR, urmarea fiind ca fugarii au devenit parlamentari, in timp ce PNL a fost dur sanctionat de electorat pentru tradarea aliantei, si a ratat parlamentul, revenind in genunchi, la CDR, in 1996. Intre timp, insa, cel mai puternic partid devenise PNTCD.

Desigur, PSD-ul actual nu se compara cu PNL-ul lui Radu Campeanu, dar perceptia in ochii electoratului ar putea fi similara, cu niste costuri deloc de neglijat pentru social-democrati. S-ar putea ca acesta sa fie, deci, motivul pentru care PSD pare mai degraba ca trage de timp decat sa isi clarifice pozitia fata de noua alianta, o strategie care nu e limpede daca va ajuta sau, dimpotriva, va dezavantaja partidul lui Iliescu.

PS: Scenariul infantil aruncat azi in media, legat de o asa-zisa capcana intinsa de Voiculescu lui Geoana pentru a obtine sefia Senatului pentru sine nu e decat o gluma proasta, credem noi, sau o intoxicare controlata venita din anumite sfere, menita sa bage fitile intre cei doi politicieni. Cum Geoana tocmai a avut, azi, o noua runda de negocieri de taina cu Voiculescu, e greu de crezut ca manevra a reusit…

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii