DIP: De ce vrea Puterea sa avem campanii electorale de trei luni   ianuarie 25th, 2011

de Dan Ioan Popescu, www.danioanpopescu.ro

Remarc, in ultima vreme, o teribila agitatie reformista in materie de legi electorale, care ar fi laudabila daca un al saselea simt, sau macar bunul simt, nu mi-ar spune ca ceva nu e in regula cu elanul guvernantilor.

Zilele trecute, presedintele iese la rampa cu o propunere revolutionara: partidele sa nu mai primeasca donatii private, cum e in toata lumea civilizata, ci sa stea fix pe circa bugetului. Interesanta propunere, mai ales intr-un moment cand, de la buget, abia mai sug unii alesi, darmite restul politicienilor. In realitate, asa cum bine au decriptat observatorii politici, interesul e ca partidele de opozitie sa fie lasate fara resurse, masura valabila doar aparent si pentru PDL, care are avantajul uriaselor resurse de la statul pe care il controleaza autoritar. In plus, avand toate organele de control pe mana, cine sa verifice daca in pusculita puterii au intrat ori nu bani privati?

Azi, aud ca Autoritatea Electorala are o noua propunere radicala: campania electorala sa dureze nu o luna, ci trei luni.

Ciudat. De ce ar vrea puterea sa avem campanii atat de lungi, cand un partid de guvernamant este, teoretic cel putin, impovarat cu treburile imparatiei, iar cea care arde gazul si ar putea sa profite e opozitia? Dimpotriva, ar fi logic ca respectiva campanie sa fie scurtata, pentru ca PDL sa se ocupe de criza, iar opozitia sa nu capete ragazul necesar cuceririi electoratului.

De fapt, explicatia e simpla si e o continuare logica a propunerii lui Basescu: lungirea campaniei avantajeaza partidul cu cei mai multi bani si cu cei mai numerosi activisti. Iar acesta este, indubitabil, PDL, cel care, cum spuneam, poate folosi nestingherit resursele statului, prin diverse smecherii, dar si angajati ai diferitelor companii, scosi discret din productie, pe post de activisti electorali. De fapt, ei chiar asta sunt, foarte multi: activisti electorali bagati drept recompensa prin diverse sinecuri de stat, dar care, la momentul oportun, pot fi folositi la ce stiu cel mai bine, fara macar sa mai fie nevoie de bani. Ajunge salariul incasat, nemuncit, de la stat, pe durata campaniei.

Alt castig este acela ca, pe durata campaniei, ochii populatiei sunt atintiti la balacareala electorala, scazand foarte mult atentia in ce priveste anumite acte guvernamentale. Sa nu le zic manevre…

In fine, un alt mare avantaj ar fi cunoasterea exact a candidatilor opozitiei cu trei luni inaintea alegerilor, timp suficient pentru a fi terfeliti in noroi de oamenii puterii. Cat de important e sa afli cat mai devreme candidatul adversarului o stie Traian perfect, doar a recurs de vreo trei ori la smecheria inscrierii in cursa electorala in ultima clipa, trimitand adversarii dupa tinte false.
In consecinta, cred ca actuala opozitie, dar si societatea civila, ar trebui sa se mobilizeze ferm impotriva acestui nou abuz, care nu e, de fapt, decat o smecherie electorala ieftina a puterii.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

3 comentarii

ianuarie 25th, 2011 at 21:53
georgems spune:

O idee buna cred si eu campania de 3 luni sau chiar rotund 100 de zile.Si asta nu de ce se zice in articol cu terfelirea unora sau altora deoarece chiar termenul scurt favorizeza mizeriile, urmeaza socul si votul ,pana se trezeste votantul e tarziu. 3 luni e timp suficient sa se analizeze substanta unor programe si doctrine, nu doar promisiuni rapide care sa ia fata si zapaci electoratul.Nu cred ca financiar ar fi o mare diferenta, materialele tiparite pot fi aceleasi , programarea locatiilor si sustinerii ideilor aceleasi plus ca se lasa putin timp de gandire, lamurire ,intelegere si decantare a problemelor si solutiilor, asta indiferent de partizanatul unora sau altora.

ianuarie 26th, 2011 at 08:56
d-usa-atlanta spune:

Despre ce campanii electorale vorbim ? In Romania acestea dureaza cat tine mandatul,mai are rost sa discutam de alte termene,o luna,trei luni s.a.m.d.
Si care e efectul ? Politicienii trebuie sa-si stoarca serios creierii ca sa promita marea cu sarea si in final,credulii sa se aleaga cu praful de pe toba.
Auzi povesti,decantarea problemelor si solutiilor,substanta unor programe si doctrine,cotcodac si mac,mac,mac.
Ce decantari ce substante la un popor de idioti,vorba lui Tutea.
Toata povestea nu-i altceva decat dorinta Hahaitului de a se agata de putere impreuna cu gasca lui de mafioti.
Nu asa indemna la prima sedinta de guvern ? Pregatiti legile electorale.
Acum,toti specialistii care au facut facultatile la mare distanta si care ocupa prin impostura posturile guvernamentale si pe cele parlamentare,executa orbeste ordinele lui Zeus si ale Afroditei.
Trebuie sa fi plecat rau de tot cu pluta pe Bistrita sa mai crezi ca astia vor mai ajunge la putere fara a frauda masiv voturile.
Numai in Romania a posibil asa ceva.Om trai si om vedea.

ianuarie 26th, 2011 at 10:46
georgems spune:

O fi poporul de idioti cum zice antecomentatorul de usa da tocmai de aia trebuie timp mai mult sa inteleaga si idiotii, sau macar sa se sature de vorbe goale.Si acuma n-or fi chiar toti idioti, macar un 10-20% incearca sa gandeasca si sa se exprime logic. Apropo care ar fi solutia matale din usa ca e bine sa critici ,nu zic nu, dar sa vii si cu solutii ,ca atlfel nu facem decat sa amplificam isteria.