Parlamentul European redeschide Petitia pentru libertatea de exprimare in Romania   ianuarie 25th, 2011

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind saluta votul acordat in unanimitate de toti coordonatorii Grupurilor Politice din PE privind decizia redeschiderii Petitiei pentru libertatea de exprimare in Romania, depusa de organizatiile noastre la Comisia de Petitii a Parlamentului European.

Petitia CSDR si FRJ MediaSind condamna concluziile integrate in Strategia Nationala de Aparare a Romaniei conform carora presa reprezinta o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale. Strategia a fost initiata de Presedintia Romaniei, adoptata de Consiliul Superior de Aparare a Tarii si inaintata in data de 23 iunie 2010 Parlamentului Romaniei.

Petitia a fost sustinuta in plenul Comisiei de Petitii a Parlamentului European in data de 2 decembrie 2010 de catre reprezentantii CSDR si MediaSind, sustinuti de Federatia Europeana a Jurnalistilor si a fost declarata inchisa cu votul a 16 eurodeputati PPE, majoritatea din PDL, desi acest grup avea dreptul la doar 12 membri in Comisia de Petitii. Mai mult decat atat, conform Regulamentului Parlamentului European, ca votul sa fie valabil, PDL-ul avea nevoie de 18 voturi, reprezentand jumatate plus unu din numarul membrilor Comisiei.

De asemenea, in data de 15 decembrie 2010, principalele organizatii profesionale sindicale si patronale din Romania, Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii, Conventia Organizatiilor de Media, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Centrul de Resurse Juridice, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Patronatul Presei din Romania Romedia, Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania, Uniunea Ziaristilor Profesionisti, au solicitat Conferintei Presedintilor Parlamentului European sa recomande ca petitia CSDR si MediaSind sa fie deschisa pana la adoptarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii in Parlamentul Romaniei, iar, in functie de rezultatul acestui vot, Comisia de Petitii sa decida in consecinta.

Dupa anuntul de astazi, se vor continua procedurile din Comisia de Petitii si se vor urmari evolutiile in adoptarea SNAp. De asemenea, Comisia Europeana va fi invitata sa elaboreze o pozitie oficiala cu privire la mentiunile din SNAp in contextul in care executivul comunitar si-a exprimat ingrijorarea fata de derapaje similare din alte state membre ale Uniunii.

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania – CSDR

Presedinte, Iacob Baciu

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind,

Presedinte, Cristi Godinac

Petitiile jurnalistilor romani impotriva Strategiei Nationale de Aparare vor fi redeschise

Bruxelles, 25 ianuarie 2011

Presedinta Comisiei de Petitii a Parlamentului European, eurodeputata Erminia Mazzoni a anuntat in aceasta dimineata ca petitiile jurnalistilor romani care reclamau introducerea presei in Strategia Nationala de Aparare ca vulnerabilitate a statului roman, vor fi redeschise.

Redeschiderea petitiilor vine pe fondul contestarii votului de la inceputul lunii decembrie a anului trecut, data la care petitiile au fost declarate inchise cu votul a 16 eurodeputati PPE, majoritatea din PDL, desi acest grup avea dreptul la doar 12 membrii in Comisia de Petitii. Mai mult decat atat, conform Regulamentului Parlamentului European, ca votul sa fie valabil, PDL-ul avea nevoie de 18 voturi, reprezentand jumatate plus unu din numarul membrilor Comisiei.

De asemenea, semnatarii petitiei, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, impreuna cu membrul sau afiliat Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind au transmis o solicitare catre liderii Parlamentului European prin care solicitau redeschiderea petitiilor impotriva Strategiei Nationale de Aparare a Romaniei (SNAp).

„S-a dovedit ca Parlamentul European nu este Camera Deputatilor condusa de Roberta Anastase, iar tactica PDL a fost respinsa de toate mecanismele democratice care ii permit forului european sa functioneze” a declarat eurodeputatul Victor Bostinaru, membru si coordonator al Grupului S&D in Comisia de Petitii.

Decizia redeschiderii petitiilor a fost luata in unanimitate la nivelul coordonatorilor tuturor Grupurilor Politice, dupa ce Conferinta Presedintilor Parlamentului European a decis pe 15 decembrie sa recomande negocieri pentru solutionarea contestarii votului: „In numele celor patru grupuri politice S&D, ALDE, GREENS si GUE-NGL, doresc sa salut colaborarea cu toti coordonatorii din Comisia de Petitii, care au inteles gravitatea situatiei create de PDL si au contribuit la identificarea acestei solutii” a conchis eurodeputatul Victor Bostinaru.

Astfel, dupa anuntul de astazi, se vor continua procedurile din Comisia de Petitii si se vor urmari evolutiile in adoptarea SNAp. De asemenea, Comisia Europeana va fi invitata sa elaboreze o pozitie oficiala cu privire la mentiunile din SNAp in contextul in care executivul comunitar si-a exprimat ingrijorarea fata de derapaje similare din alte state membre ale Uniunii.

Inregistrarea video a anuntului eurodeputatei Erminia Mazzoni, precum si interventia eurodeputatului Victor Bostinaru este disponibila la acest link: http://www.youtube.com/watch?v=F8–Fwwx4xU si pentru descarcare la acest link: http://victorbostinaru.ro/video/

Scrisoare deschisa adresata Presedintilor Parlamentului European

Domnilor Presedinti: Jerzy BUZEK Presedinte Parlament European, Joseph DAUL, Martin SCHULZ, Guy VERHOFSTADT, Rebecca HARMS, Daniel COHN-BENDIT, Michał Tomasz KAMIŃSKI, Lothar BISKY, Francesco Enrico SPERONI, Nigel FARAGE

Organizatiile de media din Romania solicita Presedintior din Parlamentul European sa sprijine Petitia pentru libertatea de exprimare

Organizatiile semnatare resping si condamna concluziile integrate in Strategia Nationala de Aparare a Tarii a Romaniei, conform carora presa reprezinta o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale. Strategia a fost initiata de Presedintia Romaniei, adoptata de Consiliul  Superior  de Aparare al Tarii (CSAT) si inaintata  in data de 23 iunie 2010 Parlamentului Romaniei.

Conform Strategiei Nationale de Aparare, “fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice in vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau in relaţia cu instituţii ale statului” reprezintă o vulnerabilitate a Romaniei.

Organizatiile semnatare considera ca  rolul presei intr-o societate democratica este acela de a informa publicul in legatura cu chestiuni de interes public. Atunci cand jurnalistii informeaza publicul, exista si riscul ca institutii ale statului sa fie criticate. Riscul ca jurnalistii sa se insele si sa “raspandeasca informatii false” este un risc asumat in orice democratie in virtutea respectarii dreptului la libertatea cuvantului. Este responsabilitatea presei sa transmita informatii si este dreptul publicului sa le primeasca si sa le evalueze. Politicienii si functionarii publici au posibilitatea sa  corecteze orice informatii eronate transmise de presa.

Documentul adoptat de CSAT nu contine si nici nu face trimitere la niciun fel de dovezi in legatura cu posibile “campanii de presa la comanda”. Acelasi lucru este valabil si pentru afirmatia potrivit careia exista “presiuni exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau in relaţia cu instituţii ale statului”. Din acest punct de vedere Strategia Nationala de Aparare generalizeaza abuziv situatii pe care le presupune a fi reale, iar prin acest fapt calomniaza presa in ansamblul ei.

Acest document oficial, care contine enunturi superficiale si acuzatii importiva presei in ansamblul ei, constituie o amenintare severa la adresa libertatii cuvantului, prin faptul ca el poate fundamenta initiative legislative menite sa desfiinteze orice afirmatie critica la adresa inistitutiilor statului.

Organizatiile semnatare au cerut si Parlamentului Romaniei sa modifice acest document, eliminand referirile la vulnerablitatea pe care o reprezinta critica de presa.

Avand la baza aceste argumente, reprezentantii Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) si ai Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind, sustinuti de Federatia Europeana a Jurnalistilor au prezentat in data de 2 decembrie 2010,  in plenul Comisiei PETI, o petitie prin care au sustinut ca introducerea prevederilor referitoare la activitatile mass-media in Strategia de Aparare a Tarii incalca Art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, Art.10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Art. 6 din Versiunea consolidata a Tratatului privind Uniunea Europeana si intra in contradictie cu Hotararea Handyside pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in data de 7 decembrie 1976.
Strategia Nationala de Aparare a Romaniei, in forma actuala, poate ingradi libertatea de exprimare si, in acelasi timp poate permite abuzuri asupra jurnalistilor care critica institutii ale statului.

Art.195 din Regulamentul Parlamentului European prevede ca „o comisie poate vota in mod valabil in cazul in care un sfert dintre membrii care o compun sunt efectiv prezenţi; cu toate acestea, in cazul in care o şesime dintre membrii care o compun solicită acest lucru inainte de inceperea votării, votul este valabil numai cu participarea majorităţii membrilor comisiei”. Cu toate acestea petiţia semnata de Mediasind si CSDR a fost declarata inchisa cu votul a 16 eurodeputaţi ai Grupului Partidului Popular European (PPE), desi acest grup avea dreptul doar la 12 membri in comisie. Mai mult, conform articolului 195, pentru ca votul să fie valabil, PPE avea nevoie de 18 voturi, respectiv, jumătate plus unu din totalul voturilor.

Deoarece inchiderea acestei petitii ar putea constitui un precedent periculos pentru alte state membre ale Uniunii Europene, va rugam sa analizati procesul de vot din cadrul Comisiei PETI, din data de 2 decembrie. De asemenea, va rugam sa recomandati ca petitia in cauza sa fie declarata deschisa pana la aprobarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii in Parlamentul Romaniei iar, in functie de rezultatul acestui vot, Comisia de Petitii sa decida in consecinta.

Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii

Conventia Organizatiilor de Media

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania

Centrul de Resurse Juridice

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind

Patronatul Presei din Romania Romedia

Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania

Uniunea Ziaristilor Profesionisti

Asociatia Profesionala din Presa – Cluj

Asociatia Patronala a Editorilor Locali – APEL

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii