Surse: PDL vrea schimbarea CA al TVR   ianuarie 25th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Situatia dramatica a televiziunii publice, care va decarta in bilantul pe cale de a fi depus oficial luna viitoare o gaura de cc.38 de milioane de euro, dar si alte probleme au determinat discutii recente in interiorul puterii, care conduc la ideea schimbarii Consiliului de Administratie instalat anul trecut.

Debarcarea CA ar urma sa se produca in primavara, prin trantirea in parlament a raportului de activitate, iar principala tinta este presedintele Alexandru Lazescu, care a castigat postul in mod spectaculos, venind din pozitia de outsider, in locul alesului PDL, Ada Mesesan.

Lazescu a confirmat rapid, insa, suspiciunile ca mandatul sau nu ar fi unul tocmai benefic TVR, suspiciuni generate de activitatea sa anterioara de director executiv. El a provocat o reorganizare in TVR care a dus la concentrarea puterii in mana sa si a noului director de productie, Dan Radu, om de incredere al lui Lazescu si partener in afaceri mai vechi. De altfel, un document care circula in acest moment, prin TVR, dupa modelul unei analize- manifest, arata ca noii redactori sefi  si  cei mai multi dintre directori sunt interimari astfel ca in noua organigrama toate deciziile editoriale si financiare sunt preluate de tandemul Lazescu-Radu; directorii de canale nu mai au nici un rol, nu mai administreaza nici macar bugetele – bugetele canalelor sunt administrate de o structura ce tine direct de presedinte; este un sistem similar cu perioada lui Tudor Giurgiu, practic licitatiile se decid mult mai usor,  prin decizia unui singur om. In plus, Lazescu a intesat posturile de conducere in TVR cu oameni adusi de la Iasi, fieful sau, o veritabila invazie, care enerveaza intreaga institutie. Esecurile nu au intarziat sa apara: cel mai slab rating de revelion, emisiunea ”In trecerea anilor” merge in pierdere accentuata etc.

Problemele financiare au facut ca salariatii sa fie amanati la primirea primei de concediu pentru ca nu mai sunt in conturi bani pentru salarii, in schimb au loc angajari, transferuri si se infiinteaza posturi noi (peste 40 de posturi la stiri, o parte dintre cei angajati fiind fosti jurnalisti ai Realitatea TV, post care beneficiaza de o relatie speciala cu Alexandru Lazescu, in calitate de fost angajat al trustului lui SOV ca administrator al retelei Monitorul, se mai arata in materialul amintit.

Actualizarile la inflatie prin indexari nu au fost acordate in ultimii ani , ajungandu-se la 13% mariri restante de salarii; mai multe grupuri de angajati pregatesc actionarea in instanta a TVR si sunt previzibile mai multe procese, atat pentru recuperarea indexarilor garantate prin lege, cat si a primei de concediu. In plus, tot mai multi abonati renunta la plata taxei, iar institutia a descoperit ca nu ii poate actiona in instanta, pentru ca incasarile ar fi surclasate de costuri, un fenomen care produce o ingrijorare tot mai vie in TVR.

Paradoxal, in ciuda datoriilor uriase, conducerea postului continua sa antameze tot felul de contracte dubioase precum cele de achizitii de filme de la societati cipriote obscure. In paralel, au loc manevre aiuritoare, precum veritabila premiera mondiala prin care TVR1 isi invita telespectatorii sa treaca pe TVR2, prin afisarea unui anunt pe ecran ”Acum, pe TVR2 – Ora de business”. De asemenea, au avut loc licitatii pentru cca.20 de emisiuni noi, doua treimi fiind castigate de firme din afara postului, ceea ce lasa multe redactii interne fara obiectul muncii.

Aceste motive, dar, mai ales, ”jocul” pe cont propriu al lui Lazescu au generat scandaluri tot mai ample in ultimele sedinte de CA, la ultima, Ada Mesesan, reprezentanta PDL in consiliu, acuzand TVR ca e ”adormita”, in replica, Sorin Burtea, reprezentantul salariatilor, acuzand-o ca face asemenea afirmatii pentru ca ”nu ati luat un leu spaga cum ati luat atunci cand ati venit in parlament”. Referirea este la misteriosul (prin felul in care a fost provocat) scandal in care Mesesan a fost acuzata de un deputat PDL ca face promovari pe baza de spaga, ceea ce a dus la pierderea de catre ea a postului de presedinte al TVR, anul trecut. Consecinta ar fi aceea ca, potrivit unor surse bine informate din PDL, mai-marii partidului au decis sa tranteasca la vot raportul de activitate al institutiei, din cauza deficitului monstruos, ceea ce atrage demisia intregului CA, in frunte cu Lazescu si nominalizarea altor membri.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii