PSD e enervat de arestarea lui Nicolescu. Oare chiar tot PSD-ul?   ianuarie 27th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Retinerea de catre procurori al liderului PSD Arges a generat, deja, o prima reactie dura a partidului, prin boicotarea discursului de la Strasbourg al lui Basescu. Asta, fara a mai vorbi de declaratii virulente ale altor lideri de la centru ori din teritoriu. Si totusi, chiar tot PSD e indignat de situatia lui Nicolescu, sau, cumva, exista unii care isi freaca mustata de incantare?

Constantin Nicolescu nu e un simplu lider judetean, ci e un politician care a reusit sa aduca partidului sau o dominare zdrobitoare in judetul Arges, de multi ani incoace. Rezulatele sale exeptionale in toate alegerile i-au conferit un statut aparte intre liderii din teritoriu, astfel ca, anul trecut, el a avut o sustinere suficient de puternica pentru a ataca fotoliul de secretar general la congres. L-a pierdut onorabil, in favoarea lui Liviu Dragnea, cu aproape 600 de voturi fata de cele cca.900 ale adversarului (in mare scadere fata de cele 1369 de voturi luate la congresul anterior). In conditiile in care voturile au fost numarate de oamenii lui Dragnea, gurile rele spun ca scorul real ar fi fost inca si mai strans. Sigur e, insa, ca cele 55 de voturi ale delegatilor lui Nicolescu au mers catre Victor Ponta, in dauna lui Mircea Geoana, avand un rol covarsitor in alegerea acestuia, la o distanta de 75 de voturi de fostul lider. Daca cele 55 de voturi ar fi mers invers, Geoana era presedinte si azi. Si, se stie bine, Geoana a tras din greu in timpul congresului pentru a-l convinge pe Nicolescu sa il sustina. Argeseanul s-a tinut tare, insa.

Nicolescu a pierdut, cum spuneam, dar steaua lui a reinceput sa urce: in ultima perioada sunt tot mai multe voci in PSD care spun ca alegerea lui Dragnea a fost o greseala, pentru ca, de un an de zile, secretariatul general e intr-un soi de incremenire deplina, dinspre care nu vine nicio initiativa mai acatarii. Dragnea nu a reusit – performanta unica – nici macar sa prezinte public noul statut al PSD, adoptat la congresul din toamna. Singurele eforturi de ”miscare” a PSD vin dinspre grupurile Ponta si Nastase, ceea ce creeaza impresia unui partid neunitar.

Cum se stie, Dragnea a reusit sa isi obtina postul la congres pentru ca l-a abandonat pe Mircea Geoana in favoarea lui Ponta, dar anumite atitudini ale sale incepusera sa irite liderii judeteni inca inainte cu cateva luni de congres. Spre exemplu, dupa aruncarea PSD peste bordul guvernarii, in octombrie 2009, Dragnea a dat un mesaj ciudat, ordonand tuturor pesedistilor din structurile puterii (deconcentrate etc) sa demisioneze peste noapte: ,,Toti social-democrati numiti politic in structurile guvernamentale trebuie sa se retraga odata cu ministrii”. Decizia era stranie, pentru ca liderii judeteni asteptau, dimpotriva, ca directorii sa fie demisi, pentru a se putea apoi adresa justitiei, cu sanse maxime de castig. Tocmai de aceea, Nicolescu a vorbit atunci in numele mai tuturor baronilor judeteni, opunandu-se ideii lui Dragnea: ,,Administratia, institutiile trebuie sa functioneze, nu putem sa le lasam in aer. Nu trebuie sa se intample in teritoriu framantari prea mari. Problema schimbarii conducerii unor institutii se poate pune abia dupa expirarea termenului de 15 zile in care noii ministri isi vor prelua atributiile. Ei vor decide. Cat priveste schimbarea prefectilor si subprefectilor de la PSD, decizia ii apartine primului-ministru, iar inlocuirile se pot face foarte usor, toti fiind numiti interimar” a declarat el. Nicolescu a avut dreptate: directorii care au rezistat pe post si au fost demisi abuziv castiga, azi, pe banda rulanta procesele.

Arestarea lui Nicolescu, in acest moment, ii intareste, discret, puterea si autoritatea lui Liviu Dragnea in partid, acesta avand sanse sa scape de un politician care ii cam sufla in ceafa, in ultima vreme. Desigur, e probabil ca e vorba de o simpla coincidenta, care ii vine manusa fostului pedist.
Nu de alta, dar, daca nu ar fi asa, am fi obligati sa luam in calcul ca cineva din exteriorul PSD vrea sa ii dea, discret, o mana de ajutor secretarului general al partidului, lucru greu de crezut, am zice.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii