Arestarea lui Nicolescu, intre santajul UDMR si dezertarile din UNPR   ianuarie 28th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Exista, deja, mai multe elemente care trimit cu gandul ca arestarea liderului PSD Arges nu e intamplatoare, ci parte a unei strategii de guvernamant, ale carei scopuri pot fi multiple. In randurile de mai jos ne vom ocupa, insa, numai de unul dintre ele.

Faptul ca arestarea lui Nicolescu nu e o simpla intamplare e demonstrat, in oarece masura, de misterioasa declaratie a lui Basescu, de la Strasbourg, potrivit careia in februarie vor mai aparea niste evenimente, dar, mai ales, de iesirea prompta la rampa a premierului Boc (atat de ascuns in ultima vreme), astazi, care a recitat ca pe o poezie mesajul ”PSD-PNL-PC fac scut in fata coruptilor” etc. Plus interventia Elenei Udrea, care a decretat ca infarctul lui Nicolescu e inventat.
Prin declansarea unei posibile noi serii de arestari, PDL impusca mai multi iepuri, dupa cum o releva si excelenta analiza a lui Bogdan Tedorescu, facuta azi, pentru Inpolitics.
Pe langa acesti iepuri, insa, ar putea fi inca unul, zicem noi: prigoana anti-opozitie ar putea determina liberali si pesedisti mai slabi de inger, si cu bube la dosar, sa caute refugiu in tabara puterii, dupa un model brevetat deja de parlamentari precum Micky Spaga. De ce ar avea PDL, insa, interesul sa stimuleze dezertarile din opozitie, in acest moment, cand are deja majoritatea necesara?

Doua sunt posibilele raspunsuri: pe de-o parte, sunt tot mai insistente informatiile ca, in debutul sesiunii, 3-4 patru parlamentari UNPR ar intentiona sa treaca la partidul lui Voiculescu, pentru a constitui grupuri parlamentare de sine statatoare.

Un al doilea motiv e bomba aruncata joi seara de UDMR, dar ingropata mediatic de scandalul Nicolescu. Mai precis, vicepresedintele Laszlo Borbely, a anuntat ca pana la finele lunii februarie trebuie semnat un nou protocol al coalitiei guvernamentale, valabil pana la alegeri, care sa aiba prevazute termene clare in special in ce priveste adoptarea legii minoritatilor. Borbely a subliniat ca acest protocol trebuie sa fie incheiat pana la congresul UDMR:”Deci avem termene, un calendar, sa vedem daca coalitia va reusi sa le duca la bun sfarsit. Daca nu, o sa vedem. Dar acest lucru trebuie sa-l aratam si la congres. Avem o conceptie, avem termene, dupa doi ani de zile, a trebuit evident sa luam unele masuri. Dar, daca avem o alternativa, aceasta coalitie trebuie sa demonstreze ca e viabila. Protocolul va fi incheiat, sper, cel tarziu pana la sfarsitul lunii februarie”, a spus Laszlo Borbely, pentru Agerpres.

Decriptat, mesajul UDMR este un santaj clar la adresa PDL, intr-un moment in care principala angoasa a puterii e stricarea majoritatii parlamentare. Maghiarii se vand, dar o fac scump. Din pacate pentru pedelisti, legea minoritatilor e o bomba electorala care ar putea ingropa partidul in regiuni precum Transilvania, iar acest lucru e cunoscut in Modrogan.
Salvarea ar putea fi o noua campanie de racolare a unor parlamentari din Opozitie, pentru a se micsora presiunea exercitata de UDMR.

Ca e asa o demonstreaza si reactia neobisnuit de dura a PSD fata de arestarea lui Nicolescu, fiind pentru prima data, in ultimii sapte ani, cand partidul specializat mai degraba in ”livrarea” pe tava a unor membri marcanti s-a mobilizat in ajutorul unui confrate. Ca si ralierea PNL la aceasta actiune, desi, in mod normal, liberalii stiu ca protejarea baronilor pesedisti nu e chiar pe gustul propriului electorat. Pentru opozitie, insa, tinerea oamenilor aproape, in perioada urmatoare, e o miza suficient de mare pentru a risca chiar oprobriul alegatorilor.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

ianuarie 28th, 2011 at 17:20
Aura spune:

ar mai fi o explicatie: anuntata alianta a pnl+pc cu psd. cu cat ies la iveala mai multe astfel de cazuri (asteptam cu interes ce va zice psd si despre baronul de braila, daca el va avea soarta lui nicolescu) cu atat liberalii apropiati lui traiceanu/ orban/visganian vor avea mai multe motive sa se opuna la ceea ce antonescu vrea sa faca la cnex de luni.

ianuarie 28th, 2011 at 17:21
Aura spune:

ar mai fi o explicatie: anuntata alianta a pnl+pc cu psd. cu cat ies la iveala mai multe astfel de cazuri (asteptam cu interes ce va zice psd si despre baronul de braila, daca el va avea soarta lui nicolescu) cu atat liberalii apropiati lui traiceanu/ orban/visganian vor avea mai multe motive sa se opuna la ceea ce antonescu vrea sa faca la cnex de luni.
http://brailanews.blogspot.com/2011/01/puterea-exact-asta-asteapta-de-la-psd.html

ianuarie 29th, 2011 at 09:41
Huhu spune:

Jegurile portocalii ale lui Basescu nu vor scapa de puscarie, dupa ce vor piede alegerile!

ianuarie 29th, 2011 at 13:17
hoinarnet spune:

Mai tine minte cineva cazul deputatului PSD Gabriel Bivolaru?
Cel care a fraudat BRD-ul cu echivalentul a cincizeci de milioane de dolari?
Pe atunci, in timpul anchetei,in semn de solidaritate l-au insotit,la audierile de la Parchetul General,nume sonore din PSD!

Horia Radu Patapievici scria in Revista 22 din 21 aprilie 2004:”A devenit notorie, ca un simbol al simbiozei intre infractiune si politica, imaginea conducerii PDSR insotindu-l pe Gabriel Bivolaru pe drumul spre Parchetul General: Adrian Nastase, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Dan Matei Agathon au aratat atunci opiniei publice ca partidul nu isi abandoneaza infractorii.”

Gestul lor nu a influentat cu nimic mersul Justitiei.

Bivolaru a fost condamnat la cinci ani de inchisoare si a iesit,inainte de termen, pentru buna purtare, dupa o mie de zile. Acum nu mai vrea sa auda de politica.

Azi, 27 ianuarie 2011, mare valva pe posturile de televiziune: Presedintele Consiliului judetean Arges, Constantin Nicolescu,acuzat pentru luare de mita, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.
La aflarea vestii, omul face un infract.

Mi-am adus aminte de atitudinea lui Gigi Becali,cand se afla intr-o situatie oarecum asemanatoare.
Si cazul de fata a lui Constantin Nicolescu, analizat pe toate fetele,disecat,cu imagini reluate la infinit, o sa-l uitam!

Atitudinea lui Becali,insa, ramane!

Mai multe informatii pe linkul
http://brasovean2008.blogspot.com/2011/01/arestarea-presedintelui-cj-arges.html