Orban, despre scandalul Airbus: “O golanie a Boeing”   februarie 11th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Wikileaks amorseaza un nou scandal, documente postate pe net aratand ca firma Airbus ar fi incercat sa mituiasca oficiali romani pentru a obtine un mega-contract, in 2008. Omul care a incheiat contractul respectiv, Ludovic Orban, dezminte categoric acuzatia, pentru Inpolitics, si spune ca asistam la “o golanie a celor de la Boeing”.

Un document transmis in 2008 de Ambasada SUA de la Bucuresti Departamentului pentru comert de la Washington sustinea, potrivit Wikileaks, ca reprezentantii concernului franco-german EADS, care construieste si Airbus, ar fi incercat sa mituiasca oficiali ai guvernului roman pentru ca acestia sa cumpere aeronave de acest tip, pentru innoirea flotei Tarom.

Cel care detinea functia de ministru al Transporturilor in acel moment, liberalul Ludovic Orban, afirma, insa, ca “asistam doar la o golanie a celor de la Boeing”.

Orban spune ca la mijloc e vorba de un episod din rafuiala perpetua a celor de la Boeing cu rivalii de la Airbus, iar Romania cade la mijloc in acest scandal, cu pierderile de imagine de rigoare. “Nu a existat nici o tentativa de mituire din partea Airbus, nu s-a pus vreo clipa problema de asa ceva. La vremea cand se discuta contractul respectiv, noi aveam anumite probleme cu Airbus, pentru ca aveam in flota Tarom doua aparate de ale lor care, fiind foarte mari, nu erau rentabile decat pe curse foarte lungi, gen New York sau Beijing, si cu grad de incarcare de peste 80%. Din acest motiv eram in discutii cu ei, la un moment dat, sa le dam aparatele inapoi si sa ne dea, in schimb, patru avioane mai mici. Am vrut sa ii dam chiar lui Basescu unul dintre acele Airbusuri, pentru ca se tot vaita ca avionul lui de la Romavia nu face fata cerintelor. In plus, noi mai aveam o problema creata de dotarea Tarom atat cu Airbusuri cat si cu Boeinguri, ceea ce ne obliga sa avem doua echipe diferite de intretinere, costurile fiind mai ridicate, astfel ca am decis, la un moment dat, sa ne axam doar pe una dintre cele doua firme, indiferent care, ca sa reducem costurile respective, in viitor. Licitatia a fost castigata de Boeing pentru ca a facut oferta cea mai buna, dar dupa golania asta cu Wikileaks, eu unul, sincer, i-as trimite acasa cu contractul lor cu tot, asa ceva nu se face” mai spune fostul ministru.

Interesant de mentionat, acum mai bine de un deceniu a existat un alt scandal similar in Romania, dar “pe invers”, dupa ca Tarom a achizitionat cinci aeronave Boeing, intermediar al afacerii fiind un american apropiat al lui Petre Roman, l-am numit pe Philip Herbert Bloom, arestat ulterior, in SUA, tocmai pentru dare de mita la nivel inalt.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

februarie 13th, 2011 at 19:01
Huhu spune:

Boeing e firma din SUA stapinita de coruptii evrei care se comporta fara jena, scrupule, in lume!