Cum a facut Basescu generali din contrabandisti   februarie 14th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

O dezvaluire incredibila a unui senator PSD pune scandalul vamilor intr-o noua lumina. Mai exact, ideea de curatenie generala la frontiere, vanturata in declaratii cotroceniste, lasa loc unei campanii ample prin care s-a dorit doar inlocuirea oamenilor de incredere din vami ai anumitor lideri pedelisti, precum Blaga, cu alti oameni, devotati lui Traian Basescu si fidelilor sai. Miza ar putea fi blocarea canalelor financiare prin care grei ai PDL isi asigura forta financiara, pentru a li se slabi pozitia in perspectiva congresului din mai.

Senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian, dezvaluie, intr-o declaratie politica, careia ii da citire azi, in Senat, ca, exact in perioada de pregatiri intense pentru asa-zisa mare campanie anti-coruptie din vami, dupa sedinta CSAT din iunie, seful statului a recurs la gesturi care numai anti-coruptie nu ar putea fi numite. Astfel, prin decretul prezidential nr. 70 din 29 noiembrie 2010, la propunerea ministrului Igas, Basescu l-a promovat la gradul de chestor de politie pe seful Inspectoratului Judetean Arad al Politiei de Frontiera, Ion Handra, promovat anterior in aceasta functie de cuplul Falca – Igas.

Bomba e ca in cursul anului 2002, in timpul guvernarii PSD, ofiterul Ion Handra a fost destituit din functia de sef al Sectorului Politiei de Frontiera Nadlac din judetul Arad de catre seful de atunci al Directiei Regionale Oradea a Politiei de  Frontiera tocmai pentru implicare in contrabanda cu tigari, dupa ce autoritatile maghiare i-au furnizat probe in acest sens. “Ori, presedintele Basescu ar fi trebuit sa afle din mapa profesionala a ofiterului Ion Handra, precum si de la Serviciul de Informatii al MAI si de la SRI despre implicarea acestuia in contrabanda cu tigari. Pe de alta parte, Ion Handra a fost promovat la gradul de chestor, desi un asemenea grad nu putea fi acordat pentru functia detinuta, de sef al IJAPF, pentru aceasta fiind prevazut gradul de comisar sef. In consecinta, la avansarea chestorului Ion Handra nu s-a tinut cont nici de conditiile de legalitate, nici de conditiile de integritate. Conform unor lucratori din MAI, Handra urma sa fie promovat ulterior seful Inspectoratului National al Politiei de Frontiera in locul chestorului Ioan Buda, considerat un apropiat al lui Vasile Blaga”, afirma Marian.

Senatorul mai spune ca banii proveniti din spaga de la vami au ajuns, prin intermediul lui Eugeniu Petrescu, “inclusiv in campania pentru alegerile prezidentiale din 2009, soldata cu realegerea presedintelui Traian Basescu (…) Pe de alta parte, in dosarul mitei  de la Vama Halmeu exista indicii ca s-au dat sume importante de bani si unor lideri judeteni ai PDL, care urmeaza sa fie cercetati in cauza”.

Tot el sustine ca Basescu este  principalul protector al presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, seful Fiscului, al Garzii Financiare si al Vamii din Romania, desi acesta este cercetat de DIICOT pentru implicare in contrabanda cu tigari si motorina, de catre DNA, in scandalul UCM Resita, si apare si in dosarul mitei oferite de fosta sefa a Vamii Halmeu, Nicoleta Dobrescu.

Un alt caz care demonstreaza ca batalia din vami nu are legatura cu lupta anti-coruptie este cel al lui Aurel Matiut, staroste al vamilor din vest, impotriva caruia, pe 13 ianuarie 2011, procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala, pentru favorizarea infractorului, fara ca presedintele ANAF sa decida suspendarea acestuia din functie.

In consecinta, senatorul PSD cere CSM sa se autosesizeze fata de declaratiile lui Basescu si Kovesi privind scandalul vamilor, pe care le considera o imixtiune in justisie, si solicita, totodata, Procurorului General sa comunice numarul dosarelor in care presedintele ANAF, Sorin Blejnar, este cercetat pentru implicare in acte de contrabanda sau de coruptie, stadiul cercetarilor si statutul procesual al acestuia.

El mai cere presedintiei sa revoce decretul de avansare in rang a chestorului Ion Handra, premierului sa il demita pe Blejnar, iar Senatului Romaniei sa aprobe o comisie de ancheta care sa stabileasca amploarea, cauzele si conditiile favorizante ale fenomenului de contrabanda si de coruptie din vami.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

februarie 15th, 2011 at 07:45
Petre S spune:

Sa traiti asa cum meritati majoritatea dintere vou. Fiecare natie are exact conducatorii pe care-i merita. Voi, altul mai bun decat o canalie securista, nici n-ati vrut, nici n-ati cautat. Acum aveti exact ceea ce meritati, doar ca va lipsesc 100 de miliarde de Euro, pe care nici copiii copiilor vostri nu nor fi in stare sa ii plateasca, sclavilor! Nu va mai vaicariti, nimeni altii decat VOI sunt de vina pentru ca o lepra fara scrupule a ajuns sa-si faca nevoile in gura a 20 de milioane de romani cand si cum vrea muschii lui. Unora „numai” un Ceausescu nu le-a ajuns. Bravos natiune, asa cum v-ati asternut, asa dormiti! Pana si aia cu prosoapele in cap au dovedit ca au mai multa demnitate si mai multa constiinta decat voi. Ce mai asteptati? O alta lovtura de stat, un alt Iliescu, care cu voia dumneavoastra, sa va „salveze national”? Puneti mana pe arme, nevertebratelor!