Traian castiga la imagine, PDL se ingroapa de tot   februarie 16th, 2011

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Dedesubturile politice ale ultimelor trei zile probabil vor iesi la lumina treptat, timp indelungat de aici incolo, iar ceea ce s-a intamplat cu adevarat in spatele usilor inchise, pe parcursul a zeci de ore de dezbateri aprinse, va fi decriptat mult si bine de analisti. Un lucru e sigur, dincolo de orice: Traian Basescu a repurtat – poate chiar involuntar – un important castig de imagine, iar PDL da semne ca se ingroapa de tot.

Romania a avut parte, in ultimele 24 de ore, de un urias orizont de asteptare – natural sau artificial creat – privind schimbarea primului ministru si, implicit, a guvernului, iar vestile pe surse conturau imaginea unui nou cabinet de tehnocrati, cu un profesionist al BNR in frunte.

Un demers deloc rau primit de public; daca ne amintim bine, guvernarea temporara a tehnocratului Stolojan a dus, in 1991-92, la nasterea unei veritabile legende privind competenta acestuia (reala ori ba). Informatiile tot mai precise aruncate pe piata media de surse de incredere au lasat impresia ca anuntarea noului premier e chestiune de ore. Chiar si Udrea a vorbit deschis despre posibilitatea numirii altui premier. Televiziunile isi frecau deja mainile la gandul ca orele 19,00 vor aduce jurnalelor de stiri ratinguri uriase.

Ce a urmat? Un balon care s-a dezumflat cu sunetul celui mai mare fas al ultimilor ani: Basescu a iesit, nu tocmai in apele lui, de la discutia cu liderii PDL, si a spulberat iluziile. Nicio schimbare de guvern. Boc, cel mai impopular premier de la Vacaroiu incoace, ramane pe baricade. Eventual, mai vorbim dupa congresul UDMR, la finele lunii.

De ce s-a intamplat astfel? Raspunsul e clar pentru toti romanii care s-au zgait la televizoare ieri si azi: pentru ca nu au vrut baronii PDL.
Basescu a vrut, dovada ca, in declaratia sa de dupa sedinta a admis fara probleme ca un premier independent ar putea fi o solutie. Si a mai admis fara rezerve ca e nevoie de o relansare a partidului de guvernamant, de plasarea guvernarii pe alte coordonate decat cele trecute. A vorbit de incheierea unui ciclu guvernamental, de finalizarea acordului cu FMI, de nevoia relansarii economice.

De ce nu se pot pune toate astea in aplicare? Simplu: pentru ca la nivelul PDL se refuza schimbarea. E limpede ca cei care il pastreaza pe Boc in fruntea guvernului sunt Blaga, Berceanu, Videanu si restul baronilor judeteni ai partidului. De altfel, Basescu a spus explicit ca varianta unui premier independent nu are sustinere in coalitie.

Nu suntem in masura, in acest moment, sa apreciem daca tot scenariul ultimelor zile a fost planuit minutios de Traian Basescu pentru a obtine efectul de imagine mai sus pomenit. Dar, chiar si daca nu asta a vrut, i-a iesit cu varf si indesat.

In acest moment, imaginea PDL este, clar, a unui partid complet anchilozat, incremenit intr-un proiect mereu declarat, niciodata demarat. A unui partid peste care incepe sa se puna praful istoriei.

Ce va face Basescu in continuare? Din perspectiva viitoarelor alegeri, el si grupul sau de fideli vor aplica, probabil, in raport cu PDL, strategia japonezului fugarit de leu, in jungla, in raport cu americanul: ”Nu ma intereseaza sa fug mai repede decat leul, ma intereseaza sa fug mai repede decat tine!”.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii